Het zondagsvoetbal sterft uit in Fryslân

Zondagsvoetbalverenigingen verschuiven wedstrijden steeds vaker naar de zaterdag, fuseren of houden er helemaal mee op. Dat blijkt uit onderzoek van Omrop Fryslân. Tien jaar geleden waren er nog 78 clubs actief op zondag, terwijl er dit seizoen nog maar 61 over zijn. Volgend seizoen houden ook Udiros, Franeker en Bergum op met de zondagsafdeling.
Petear FH

Wat gebeurt er?

Met name de afgelopen drie jaar ging het snel, toen hielden er in totaal tien clubs op. Dit komt waarschijnlijk door het bekende domino-effect. Als één team de overstap maakt, volgt de andere makkelijker.

Waarom?

De belangrijkste bijzaak in het leven wordt dus steeds minder belangrijk op zondag. Zo ook bij voetbalclub Udiros uit Nieuwehorne. Zij houden, na goed overleg met de leden, met ingang van volgend seizoen op. "Dit is echt niet een besluit dat we zomaar hebben genomen", zo stelt voorzitter Henk Kruizinga. "Maar het aantal leden nam af. Dat heeft te maken met de vergrijzing. Bovendien hadden wij niet veel aanwas van jeugdspelers. Zij kozen voor een club die op zaterdag speelt."
"Er zitten ook veel supporters van Heerenveen in ons team", zegt aanvoerder Jelmer Brouwer. "Die hebben een seizoenskaart en willen graag naar de wedstrijden. Dat kan niet als wij zelf op zondag spelen."
Wij merken steeds vaker dat jonge speler op stap willen. Voor de ouderen is zondag een familiedag.
Henk Kruizinga, voorzitter UDIROS.
UDIROS over de overstap naar zaterdag

Trend bij Zwaagwesteinde

Ook V.V. Zwaagwesteinde is aan het begin van dit seizoen opgehouden. "Het was een moeilijk besluit, zo vertelt voorzitter Klaas Hoekstra. "Het kwam allemaal in een stroomversnelling, omdat we te weinig spelers kregen. In augustus hadden we nog negen spelers over en daar kunnen we niet een team van maken. Er kwam spanning op het voortbestaan van de club. Veel mensen willen op zondag spelen. Jongeren willen op zaterdag naar de kroeg en oudere mensen willen op zondag een familiedag hebben."
Het was een preventief besluit. We hadden in augustus nog maar negen spelers over.
Klaas Hoekstra, voorzitter V.V. Zwaagwesteinde

Wat zijn de gevolgen?

Met name de overstap naar zaterdag heeft gevolgen. Op deze dag moeten nu veel wedstrijden worden gespeeld. Dit zorgt voor druk op de beschikbare accommodaties. "Er kunnen maar twee teams tegelijk spelen op één veld", vertelt Erik Baas, verenigingsadviseur bij de KNVB. "Het is belangrijk dat het speelschema en de velden niet overvol worden."
Daarnaast zakt het niveau omdat de keus voor verenigingen in de spelers afneemt. "Iedere speler moet plezier beleven aan het voetbal, maar elke keer met 10-0 verliezen is ook niet leuk", zo vertelt Baas. "Daarnaast worden afstanden tussen wedstrijden hoe langer hoe groter. Dat is ook iets waar de KNVB goed over na moet denken."

Ook positief

Het afnemen van wedstrijden op zondag is natuurlijk niet alleen maar negatief. Udiros verwacht veel aanwas van nieuwe spelers. "Wij weten al dat onze eerdere topscorer terugkomt. Hij wil graag op zaterdag spelen", zo stelt Kruizinga.
"Het is jammer voor de geschiedenis van Udiros. Wij waren toch altijd een bolwerk op de zondag", zo vult Schokker zijn voorzitter aan. "Maar het is een in goed beraad genomen besluit. Het zondagsboek zal dichtgaan en zaterdag maar eens opnieuw beginnen."