Jongeren en Friese memes: 'match made in heaven'

Friezen zijn volgens onderzoek het meest trots op hun provincie. Maar hoe identificeren Friezen zich met de provincie? En vooral: hoe zit het bij de jongeren? Auke Jan Zoodsma (17 jaar) uit Hemrik is beheerder van het populairste meme-account van Friese bodem. Dat account is actief op Instagram en heeft zo'n 5.000 volgers. De jongeren identificeren zich op social media vooral met pompeblêden, de taal en natuurlijk: beerenburg.
© Fryslân Memelân
Waar ben je precies mee bezig?
"Ik maak memes, vooral over Fryslân, en die gaan over allerlei zaken zoals beerenburg en droge worst."
Wat is een meme?
"Het is eigenlijk een grap met een verhaal achter de grap. Dat verhaal kun je zelf maken met een eigen twist. Ik geef meestal een Friese twist aan de grappen."
Jij bent actief met een meme-account op Instagram, hoe ben je op het idee gekomen?
"Met een groep vrienden kwam ik er achter dat Omrop Fryslân ook memes maakte. Toen hebben wij die in een schoolpauze eens bekeken en er heel hard om gelachen. Toen vonden wij het wel leuk om zelf ook iets te beginnen. Het leek mij heel origineel, omdat alleen Omrop Fryslân dat soort memes maakte."
Waar ben je het meest trots op als Fries?
"Fryslân doet gewoon heel veel. In steden als Leeuwarden merk je het minder, maar buiten de stad merk je dat iedereen heel anders tegen elkaar is en dat vind ik het mooist."
Ben jij nu net als Auke Jan en 5.000 andere Friezen gek op Friese memes? Via deze link kun jij ook genieten van al het mooist op het gebied van Friese memerij: