Onderwijs begint actieweek; vrijdag is manifestatie in Den Haag

De actieweek in het onderwijs begint deze maandag. Scholen vragen om meer geld voor het onderwijs. Volgens de vakbonden is vier miljard nodig. Ze zeggen dat de kwaliteit van het onderwijs onder druk staat. De oorzaak daarvan is de hoge werkdruk, een te laag salaris en het lerarentekort, zeggen de vakbonden.
Underwiis begjint aksjewike; freed is manifestaasje yn Den Haag

Manifestatiedag

Vrijdag is de grote manifestatiedag in Den Haag. Dan leggen veel leraren het werk neer. Volgens de provinciale consulent van de Algemene Onderwijsbond gaat dan de helft van de basisscholen in Fryslân dicht.
Staking leeft wel
"De staking leeft hier wel op Comenius, locatie Mariënburg, in Leeuwarden" zegt Miljenko Braam. Hij is daar docent en lid van de Algemene Onderwijsbond. "Een voorbeeld van de werkdruk is dat ik nu pauze heb, maar ook nog even een leerling iets moet uitleggen. Dus eten moet tussendoor."
Volgens hem zijn vrijdag de meeste openbare basisscholen dicht vanwege de staking. "Niet alle bijzondere, christelijke, scholen, want het CNV steunt de actie niet. Ze willen eerst nog onderhandelen met de minister. Het is jammer dat we niet een front vormen."
Op het voortgezet onderwijs en mbo en hbo is de actiebereidheid minder groot. "Veel collega's wachten af, anderen zeggen dat ze het met een dag minder werken wel redden. Weer anderen vinden een staking geen goed middel om hun zorgen te uiten, maar er moet wel iets gebeuren."
Braam vindt het een prachtig vak, "Maar ik durf op een verjaardag niet meer te zeggen dat ik in het onderwijs zit. Nu nog, zeggen ze dan. Doe eens wat leuks met je leven."
Miljenko Braam over de staking
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Volgens locatiedirecteur Wim Bok leeft de staking juist niet erg onder de docenten op CSG Comenius. "Ik moet zeggen dat het mij tegenvalt. De intensiteit zou groter kunnen, maar daar heb ik persoonlijk verder geen mening over."
Bok erkent de problemen die er zijn: "Op de middellange en lange termijn moet er echt iets gebeuren. We willen onderwijs ontwikkelen, waarbij docenten meer ruimte krijgen om de lessen op een gepersonaliseerde manier vorm te geven, en daar is meer geld voor nodig."
Op de langere termijn kan het lastig worden om goede docenten te blijven vinden. De werkdruk is best hoog en de afspraken van de nieuwe cao zijn nog geen oplossing van het probleem.
Noodrooster
Comenius Mariënburg blijft open, maar er komt wel een noodrooster. "We willen iedereen in de gelegenheid stellen om aan de staking deel te nemen", vertelt Bok.
Op de school hebben zich zo'n achttien leraren voor de staking aangemeld. Dat is relatief weinig: ongeveer 15 procent van het totaal aantal leraren. Bok: "Misschien is het een kenmerk van de noorderlingen, dat ze het werk en de leerlingen voorrang geven, maar ik kan er alleen maar naar gissen. Ook niet elke vakbond staat achter deze stakingsdag."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Basisschool

Op verschillende scholen in Fryslân staan de docenten stil bij de actie. Zo is maandagmiddag op de openbare basisschool De Oanrin in Bakkeveen een lawaai-actie.

Middelbare school

De middelbare scholen blijven allemaal open, al zal 20 procent van de leraren staken en dus niet lesgeven.

Beroepsonderwijs

In het mbo en hbo is de actiebereidheid veel lager, nog niet tien procent van het personeel legt het werk neer. Sommigen vinden het nog te vroeg om te staken, anderen geven aan dat ze tevreden zijn met het salaris.