Sietze Schukking: "Wij willen Fryslân in 2030 klimaatneutraal hebben"

Ze komen er aan: de Provinciale Statenverkiezingen. Woensdag 20 maar kan er voor die verkiezingen gestemd worden. Elke dag krijgt een lijsttrekker van een deelnemende partij de kans om zich voor te stellen. Maandag is Sietze Schukking, Natuurlijk Fryslân-lijsttrekker aan de beurt.
Sietze Schukking © Natuurlijk Friesland
Naam: Sietze Schukking
Leeftijd: 55
Woonplaats: Jirnsum
Beroep: ondernemer
Hobby: hobbyboer en natuurbeheerder
Partij: Natuurlijk Fryslân
Lid sinds: wij zijn een nieuwe partij sinds juli 2018
Bekijk het partijprogramma van Natuurlijk Fryslân
Sietze, zeggen wij 'jij' of 'u'?
"Jij."
Waarom ben jij lijsttrekker geworden? Waar kun jij het verschil maken?
"Omdat ik graag wil dat wij de problemen in Fryslân nu echt gaan aanpakken. En dat kan ook, maar dan is er wel politieke motivatie nodig om de nodige keuzes te maken. Mijn ervaring en achtergrond geven mij de mogelijkheid om die keuzes te maken en ook uit te voeren."
Wie is jouw grote politieke voorbeeld? En waarom?
"Jan Terlouw. Hij is op zoek naar een oplossing op basis van het samen oplossen op basis van een combinatie van feiten en barmhartigheid."
Wat is het eerste dat verandert als jou partij in het college komt?
"Echte energie- en landbouwtransitie doorvoeren."
Ik wil dat we de problemen in Fryslân nu echt gaan aanpakken.
Sietze Schukking van Natuurlijk Fryslân
Reageer op de stelling: de provincie als bestuurslaag kan wel worden afgeschaft.
"Nee."
Hoe wil jouw partij de Frieze beter/meer betrekken bij de provinciale politiek?
"Wij geven de inwoners van de dorpen en wijken van Fryslân mogelijkheden om samen de problemen van deze tijd echt aan te pakken. De 'Dorpen aan het Roer'. De grote transities van deze tijd kunnen alleen succesvol uitgevoerd worden door bewoners zelf op een organisatorisch, menselijke schaal."
Televisieprogramma's als 'Zondag met Lubach' en 'De wereld draait door' gaan al snel aan de haal met campagnefilmpjes. Hoe gaan jullie daarmee om?
"Mooi om lachen."
Wij geven de inwoners van de dorpen en wijken van Fryslân mogelijkheden om samen de problemen van deze tijd echt aan te pakken.
Sietze Schukking van Natuurlijk Fryslân
Kun je ons iets vertellen over jezelf wat niemand weet?
"Ik ben niet zo stiekem."
Voor welk Fries streekproduct mogen wij jou 's nachts wakker maken?
"Oranjekoek."
Waarom moeten mensen op 20 maart op jou stemmen?
"Klimaatverandering is een existentiële bedreiging voor Fryslân. Wij hebben een concreet plan om Fryslân in 2030 klimaatneutraal te maken. Het verlies van biodiversiteit is een existentiële bedreiging voor de wereld. Wij hebben een concreet plan om de Friese landbouw voor 2030 natuurlijk, fossielvrij, biodiverser, extensief en gericht op de consument te krijgen. Wij investeren 20 miljard euro in de toekomst van Fryslân."
Lijsttrekker Sietze Schukking
Op woensdag 20 maart kun je stemmen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd wordt er ook gestemd voor de Waterschapsverkiezingen. Nog geen idee op wie jij gaat stemmen? Doe de Stemwijzer en lees alles over de verkiezingen op onze website Omropfryslan.nl/ferkiezingen.