Honderd mensen demonstreren in Leeuwarden tegen 'taaldiscriminatie'

Honderd mensen hebben in het centrum van Leeuwarden gedemonstreerd voor Fries onderwijs op alle basisscholen. Ze willen dat er een eind komt aan het grote aantal ontheffingen.
Demonstraasje Sis Tsiis
De demonstratie is georganiseerd door de actiegroep Sis Tsiis. ER waren ook mensen van de politieke partijen CDA, ChristenUnie, FNP, GrienLinks en PvdA.
Woordvoerder Piter Dykstra van de actiegroep noemt het ontbreken van goed Fries op veel scholen 'taaldiscriminatie'. "Het kan niet zo zijn dat Friezen analfabeet zijn in eigen taal."
Piter Dykstra © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Kandidaat-Statenlid Rendert Algra (CDA) wil dat alle leerkrachten op Friese basisscholen het Fries halen, zodat ze 'met plezier' Friese les kunnen geven.
FNP'er Sijbe Knol wil het Fries "uit de fun-hoek halen". Hij vindt het Fries "veel meer dan plezier; het is een serieuze zaak en zo moeten we er ook mee omgaan." Wat hem betreft geldt voor het Bilts hetzelfde.

"Het moet beter"

Gedeputeerde Sietske Poepjes gaf in haar toespraak toe dat het onderwijs in het Fries 'beter kan en beter moet'. "Maar daar zijn wij al volop mee bezig."
© Omrop Fryslân, Onno Falkena