Max Aardema: "Wij willen dat het geluid van de PVV luider wordt"

Ze komen eraan: de Provinciale Statenverkiezingen. Woensdag 20 maart kan er voor die verkiezingen gestemd worden. Elke dag krijgt een lijsttrekker van een deelnemende partij de kans om zich voor te stellen. Zaterdag is Max Aardema, PVV-lijsttrekker, aan de beurt.
Max Aardema © PVV
Naam: Max Aardema
Leeftijd: 56
Woonplaats: Drachten
Beroep: politicus
Hobby: modeltreinen
Partij: PVV
Lid sinds: betrokken sinds 2010
Bekijk het partijprogramma van de PVV
Zeggen we 'jij' of 'u'?
"Jij, al begin ik meestal fatsoenlijk met 'u'."
Waarom ben je lijsttrekker geworden? Waar kun jij het verschil maken?
"Omdat de fractie me gekozen heeft; omdat ik graag het geluid van de PVV wil vertolken; omdat ik helder en compact kan vertellen wat onze boodschap is. Zie ook onze Facebookpagina."
Wie is je grote politieke voorbeeld? En waarom?
"Geert Wilders, omdat hij helder en consistent het PVV gedachtegoed voor het voetlicht brengt en hij ondanks de beveiligingsbeperkingen toch steeds doorgaat."
Wat is het eerste dat gaat veranderen als jouw partij in het college komt?
"Stoppen en dempen van de onzinnige en peperdure energietransitie/klimaathysterie. Er is natuurlijk meer, maar hier zou de provincie wat mee kunnen."
Ik wil graag het geluid van de PVV vertolken.
Max Aardema van de PVV
Reageer op de stelling: De provincie als bestuurslaag kan wel worden afgeschaft.
"De bestuurslaag kan wel veel minder en op den duur worden afgeschaft. De provincie op zichzelf blijft natuurlijk altijd Fryslân. Wij zijn voor kleiner bestuur en minder regels."
Hoe wil jouw partij de Friezen beter/meer betrekken bij de provinciale politiek?
"Laat als kiezer je mening weten, ga naar de stembus. Meld je aan bij ons en praat mee. Velen doen dit al en merken dat we als PVV zeer laagdrempelig zijn. Wij zijn de enige partij die echt luistert naar de burger en ondernemer. Wij willen graag nog meer geluiden uit de samenleving horen en proberen daar iets mee te doen."
Televisieprogramma's zoals Zondag met Lubach en De wereld draait door gaan regelmatig aan de haal met campagnefilmpjes. Hoe gaan jullie daar mee om?
"We kunnen daar weinig aan doen. De media negeren ons ook vaak. We doen de campagne op eigen kracht. Op social media en met campagnefilmpjes."
Ik houd van snert met Fries roggebrood met spek.
Max Aardema van de PVV
Vertel eens iets over jezelf dat niemand weet.
"Dat noem je een geheim. Ik ben niet van de geheimen, maar juist heel open. Ze mogen mij alles vragen. Misschien is het leuk om te vermelden dat ik in mijn schaarse vrije tijd met modeltreinen in de weer ben."
Voor welk Fries streekproduct mogen we je 's nachts wakker maken?
"Ik word 's nachts niet graag wakker gemaakt, maar ik houd van snert met Fries roggebrood met spek. Ook houd ik van berenburg met cola-zero."
Waarom moeten mensen op 20 maart op jou stemmen?
"Ga in elk geval stemmen, en natuurlijk op de PVV. Wij willen Rutte weg hebben. Provinciale Staten kiezen de Eerste Kamer. Je hebt nu dus echt invloed op de Haagse politiek door de zorgen dat dit kabinet haar nipte meerderheid kwijtraakt. Wij willen dat het PVV-geluid luider wordt."
Op woensdag 20 maart kun je stemmen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd wordt er ook gestemd voor de waterschapsverkiezingen. Nog geen idee op wie je gaat stemmen? Doe de Stemwijzer en lees alles over de verkiezingen op onze website Omropfryslan.nl/ferkiezingen.