Roozemond praat met groep-Riemer: "Op basis van wederzijds vertrouwen"

Het kwam niet als een hele grote verassing, de aanstelling van Cees Roozemond als de nieuwe algemeen directeur van SC Heerenveen. Het zat er namelijk al aan te komen, en toch zorgt zijn benoeming voor veel onbegrip.
FIDEO Roozemond
Leider worden van een grote sportclub. Het zou een droom van veel jongens kunnen zijn. Voor Roozemond is het dat niet persé. "Ik vind het geweldig om te doen, maar het is niet zo dat ik m'n hele leven heb gedroomd van deze baan."
Veel mensen zien Roozemond ook niet als de gedroomde persoon voor de functie van algemeen directeur. Oud-Heerenveenspeler Geert Jelle de Vries noemt de keuze bijzonder, niet logisch en toch wel een beetje onverwacht. "Roozemond was voorzitter van het Stichtingsbestuur", legt De Vries uit. "2,5 jaar nadat Roozemond voorzitter werd, kwamen de cijfers van het operationele tekort naar buiten. De cijfers waren zo slecht, dat er ingegrepen moest worden."
De Vries heeft daarom een grote vraag: Wat gebeurde er in de 2,5 jaar voordat de slechte cijfers over het operationele tekort naar buiten kwamen? "Wat voor toezicht was er? Dat tekort is natuurlijk niet zomaar van nul naar zes miljoen opgelopen."

Hoe zat het ook al weer?

Luuc Eisenga maakte op maandag 19 december bekend dat hij op 1 maart stopt als algemeen directeur van Sportclub Heerenveen. Op de spectaculaire persconferentie word bekend dat het Stichtingsbestuur van de club het vertrouwen in de raad van commissarissen op gezegd heeft. Ze vinden het tijd voor bestuurlijke vernieuwing.
Roozemond is op dat moment voorzitter van het Stichtingsbestuur. Sinds december neemt hij ook de (tijdelijke) functie van RvC-voorzitter op zich. Weer een maand later neemt Roozemond, opnieuw eerst tijdelijk, de taken van vertrekkend directeur Eisenga over.
Op 5 maart maakt SC Heerenveen bekend dat Roozemond definitief de nieuwe directeur wordt.
"Ik denk dat het ergste was dat daar ook het effect van verrassing in zat", zegt Roozemond over de cijfers. "Vanaf november zagen we de tendens dat we de verkeerde kant op gingen. We hebben van alle kanten geprobeerd dat bij te schaven." Maar als Stichtingsbestuur was dat niet eenvoudig, volgens Roozemond "Je moet natuurlijk wel oppassen dat je niet over je rol van aandeelhouder stapt. Dus je spreekt de raad van commissarissen aan, die op haar beurt de directeur aanspreekt. Dat proces heeft bijna een jaar geduurd."
Volgens Roozemond zagen ze aankomen dat het de verkeerde kant opging. "Inhoudelijk werden we wel verrast door de grootte van het tekort. En dan kom je weer op vertrouwen. Je moet wel vertrouwen hebben dat je de juiste informatie krijgt en op tijd."
Je zou kunnen constateren dat je het een halfjaar eerder had moeten doen.
Cees Roozemond
Maar had er niet eerder ingegrepen kunnen worden? In de tijd dat Roozemond er zat, is er nooit naar buiten gekomen dat de zaken niet goed gingen. Roozemond: "Ik vind ook dat dat zo hoort. Ik vind dat we dat prima intern hebben gehouden. Je zou kunnen constateren dat je het een halfjaar eerder had moeten doen."
De ontstane beeldvorming is niet in Roozemond zijn voordeel. Natuurlijk heeft hij wel eens gedacht dat hij er helemaal niet aan moest beginnen. "Toen werd gevraagd of ik de maand zonder directeur wilde overnemen, heb ik daar geen moment over getwijfeld. Toen mij gevraagd werd om het fulltime te doen, heb ik daar wel even over nagedacht." Roozemond gaat daarmee tegen de opvatting in dat hij zichzelf naar voren geschoven heeft..

Gjin útlis

"Ik denk in het algemeen dat de achterban meer een probleem heeft met de gang van zaken dan met Roozemond als persoon", zo zegt De Vries. "Het is begonnen met het wegsturen van de Raad van Commissarissen. Er is toen gekozen voor stilte. De supporters hebben recht op uitleg, en die is er nooit gekomen." Volgens De Vries had Roozemond het zichzelf veel makkelijker kunnen maken door vooraf te vertellen wat hij van plan was.
Cees Roozemond © Omrop Fryslân
De groep-Riemer zei altijd: 'eerst het plan en daarna de poppetjes'. De benadering van Roozemond staat daar haaks op. "Daar hebben we naar hen heel duidelijk over gecommuniceerd, dat we daar een principieel verschil van inzicht hadden", legt Roozemond uit. "De communicatie is er altijd geweest. We hebben altijd gezegd dat we pas naar de pers gaan als we kunnen uitleggen wat er is gebeurd en het personeel begrijpt wat er gebeurt."
Riemer van der Velde, Foppe de Haan en Gertjan Verbeek hebben aangegeven dat ze de club willen helpen. Roozemond is in gesprek gegaan met de drie clubiconen. "We moeten ons wel realiseren dat we op basis van wederzijds vertrouwen elkaar moeten vinden. Voor zover ik weet zitten we volgende week vrijdag weer bij elkaar."
Roozemond was van 1982 tot en met 1997 directeur van Ceteco, een handelshuis dat in 1999 failliet ging. Hij heeft daarna veel in de paardenwereld gedaan. Roozemond was voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Friesche Paarden en is no bestuursvoorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie.
Ook is Roozemond voorzitter van het project op de Afsluitdijk. Daarbij was-ie eigenaar van Stal Groeneweg in zijn woonplaats Bergen. Roozemond's vader was voorzitter van Cambuur en in 1989 waarnemend burgemeester van de gemeente Smallingerland. Hij woonde tot 2005 in Goënga.
Daarnaast is Roozemond sinds 2014 voorzitter van de raad van commissarissen van Thialf. In 2016 kwam hij in het stichtingsbestuur van sportclub Heerenveen. Dat stichtingsbestuur zei het vertrouwen op in algemeen directeur Luuc Eisinga en de raad van commissarissen met Jorrit Jorritsma, Gerard Kremer en Hans Westerhof. Daarna nam Roozemond plaats in de tijdelijke raad van commissarissen en nu wordt hij dus (tijdelijk) algemeen directeur.