Ongeveer 24 miljoen plastickorrels in oostelijk Waddengebied

Op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog lagen verreweg de meeste korrels van de hele Waddenkust. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Kort nadat MSC Zoe begin januari 345 containers kwijtraakte boven de Friese Waddeneilanden, lanceerden zij de webapp Waddenplastic.nl. Daarop konden mensen meehelpen om een goed beeld te krijgen van waar het aangespoelde plastic beland is.
Zeester met plastic © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Op Schiermonnikoog lagen gemiddeld zo'n 268 korrels per vierkante meter. Het opruimen van die korrels begint komende week en wordt gedaan door BDS uit Harlingen, in opdracht van Natuurmonumenten en de gemeente Schiermonnikoog. Vooraf is hierover contact geweest met de verzekeraar van de rederij, die het schoonmaken betaalt.
Het werk gebeurt met een zogenoemde 'maaiklepelzuiger'. Die wordt ingezet om de vloedlijn schoon te maken. Dat is de plaats waar bij hoog water het meeste materiaal uit zee belandt. Korrels die op andere plaatsen in het zand of in de kelder liggen, kunnen niet op deze manier worden opgeruimd.