Ene na de andere kievitseierenvondst; in De Fryske Marren zelfs een 'trijke'

Het regent kievitseieren. In Weststellingwerf, Opsterland, De Fryske Marren en Ameland zijn vrijdag kievitseieren gevonden. In De Fryske Marren zelf een 'trijke'. Dat meldt de Bond Friese Vogelwachten (BFVW).
© Omrop Fryslân
Vrijdagmiddag om 15:00 heeft Klaas Stapensea het eerste kievitsei van de gemeente Weststellingwerf gevonden, vlakbij Slijkenburg. Geert Bosma vond het eerste kievitsei van de gemeente Opsterland, in de buurt van zijn woonplaats Frieschepalen en op Ameland was het Jan Brouwer die het eerste ei vond. Het was voor Brouwer al de vierde keer dat hij de eerste was op het eiland. "Maar de laatste was wel tien jaar terug, dus het werd wel weer eens tijd".

Een 'trijke'

In De Fryske Marren is het eerste ei ook gevonden, maar ook het tweede en derde. Rond 16:45 vond Piet Bosman uit Bakhuizen een 'trijke', een nest met drie eieren, bij Rijs en dat betekent dat er dus al sinds maandag of dinsdag een ei gelegen heeft.

Opgegeten

Het BFVW meldt op hun Facebookpagina verder dat ze bijna een controle van het eerste kievitsei van 2019 een triest ontdekking hebben gedaan. Er was nog wel een eitje bijgekomen of misschien wel twee, maar alle eieren zijn opgegeten door een predator.

Eerste kievitsei

Het allereerste kievitsei van Fryslân werd eind februari door Eduard van der Hoek gevonden. Hij vond het ei in de weide bij Vegelinsoord in De Fryske Marren en kreeg de Sulveren Ljip uitgereikt door commissaris van de Koning Arno Brok.