Restaurant Brouwerij Dockum blijft vooralsnog gewoon open

Het restaurant van Brouwerij Dockum is nog gewoon open. Ook vrijdag was er gewoon een gezelschap voor lunch in combinatie met een 'Kâld Kletske'. Dat het restaurant nog draait is opmerkelijk, want volgens wethouder Theo Berends van Noardeast-Fryslân heeft het bedrijf geen horecavergunning. Het bedrijf mag groepen ontvangen en bier laten proeven, maar mag geen restaurant zijn.
Restaurant Brouwerij Dockum bliuwt foarearst gewoan iepen
Ondernemer René de Heij wil het restaurant zo lang mogelijk door laten draaien in het belang van de medewerkers. "Ik sta voor mijn medewerkers. Hoe er de laatste weken over de brouwerij gepraat wordt, is voor hen bijzonder pijnlijk." Brouwerij Dockum, afgelopen september geopend door toenmalig burgemeester Waanders van Dongeradeel, heeft van begin af aan geen enkel misverstand laten bestaan over de formule: het gaat om een brouwerij, in combinatie met een proeverij en restaurant.
Maar de gemeente Noardeast-Fryslân staat in Dokkum alleen restaurants toe in de binnenstad en wil en kan daar geen uitzonderingen op maken. De brouwerij zit op bedrijventerrein Hogedijken en een restaurant past volgens wethouder Berend niet in de vergunning die de brouwerij heeft. Het bedrijf krijgt daarom een schriftelijke aanzegging van de gemeente met een dwangsom in het geval dat het restaurant open blijft.
© Omrop Fryslân
René de Heij van Brouwerij Dockum
De brouwerij heeft nog geen brief van de gemeente gekregen en kan daarom weinig zeggen over de mogelijke vervolgstappen. René de Heij stapt bij voorkeur niet naar de rechter, maar dan dat op dit moment ook niet uitsluiten. "Het beeld dat wij zomaar wat ondernemen zonder overleg met de gemeente klopt niet. Helaas is de beleving van de afspraken bij hen anders dan bij ons. Meer kan ik momenteel niet over zeggen."