Plastic Attack: mensen attenderen op onnodig plastic

Bij de Albert Heijn XL in Leeuwarden word zaterdagmiddag door een groep mensen een 'plastic attack' georganiseerd. De deelnemers komen om twaalf uur s'middags bij elkaar en doen eerst boodschappen in de supermarkt.
Plastic Attack: minsken attindearje op ûnnedich plestik
Als ze daarna weer buiten zijn, halen ze alle verpakkingen van de boodschappen. Met al het ingezamelde plastic afval willen ze mensen laten zien hoe veel onnodig plastic eigenlijk wordt gebruikt. Er zijn rondom in Nederland wel eerder 'plastic attacks' georganiseerd, bijvoorbeeld een tijdje geleden in Breda.
Op de actie werd positief gereageerd. Tientallen boodschappers lieten zich door de studenten overhalen om 'onnodige plastic verpakkingen' in te leveren. Met name plastic verpakkingen van komkommers, paprika's en avocado's en andere groente en fruit werd door veel mensen als overtollig beschouwd.
Veel plastic verpakkingsmateriaal wordt als overtollig gezien © Omrop Fryslân
Manager Sjaak Wagenaar fan Albert Heijn XL koe wol wurdearring opbringe foar de aksje. "Als Albert Heijn onderzoeken we ook of de plastic verpakkingen kunnen beperken, maar een komkommer zonder plastic blijft minder lang mooi dan eentje met plastic. Likegoed wol er besykje om noch dit kalinderjier de plastic ferpakkings fan griente en fruit te beheinen.
De supermerk wurdt de kommende wiken ferboud en op 'e nij ynrjochte. Nei de weriepening wer it griente en fruit koeler oanbean mei in nije ynstallaazje, wêrtroch it net mear nedich is om eltse komkommer en paprika yn plastic te ferpakken.
Initiatiefneemster Julia Meyer van Plastic Attack © Omrop Fryslân
Verslaggever Onno Falkena spreekt met Julia Meyer van Plastic Attack
Manager Sjaak Wagenaar van Albert Heijn XL kon wel waardering opbrengen voor de actie. "Als Albert Heijn onderzoeken we ook of de plastic verpakkingen kunnen beperken, maar een komkommer zonder plastic blijft minder lang mooi dan eentje met plastic." Alsnog wil hij proberen om nog dit kalenderjaar de plastic verpakkingen van groente en fruit te beperken.
De supermakt wordt de komende weken verbouwd en opnieuw ingericht. Na de heropening worden de groente en fruit met een nieuwe installatie koeler aangeboden. Daardoor is het niet meer nodig om elke komkommer en paprika in plastic te verpakken.
Initiatiefneemster Julia Meyer was zeer te spreken over de reacties van het winkelend pbliek. Al na een uur zaten een paar boodschappenkarren vol met overtollig plastic. Een student was wel een kwartier bezig met het opnieuw inpakken van alle boodschappen; alle nootjes, pasta's en rijstkorrels werden namelijk netjes opnieuw verpakt in doosjes, potjes en plasticvrije zakjes. Wie het plastic inleverde, kreeg gratis een milieuvriendelijke boodschappentas mee.
Meyer beleefde een mooie middag in de supermarkt. "Ik denk dat we dit vaker gaan doen, net zolang totdat er minder plastic in de supermarkt ligt." Plastic Attack streeft naar een supermarkt met op z'n minst 40% minder plastic dan nu. "Wij willen graag dat iedereen de mogelijkheid heeft om z'n boodschappen te doen zonder plastic verpakkingen", seit Meyer.