Haaije de Jong: "Zijn portret hangt bij ons in de kamer"

Ze komen er aan: de Provinciale Statenverkiezingen. Woensdag 20 maart kan er voor die verkiezingen gestemd worden. Elke dag krijgt een lijsttrekker van een deelnemende partij de kans om zich voor te stellen. Vrijdag is Haaije de Jong, SGP-lijsttrekker, aan de beurt.
Haaije de Jong © SGP
Naam: Haaije de Jong
Leeftijd: 63
Woonplaats: Oosterzee
Beroep: gepensioneerd Noordzeevisser en daarvoor werkzaam in de koopvaardij
Hobbies: vliegen, varen, vissen en lezen
Partij: SGP
Lid sinds: 18 januari 2019
Bekijk het partijprogramma van de SGP
Haaije, zeggen wij 'u'of 'jij'?
"Ik zal 'u' zeggen, verder is het aan u."
Waarom bent u lijsttrekker geworden? Waar kunt u het verschil maken?
"Ik ben lijsttrekker geworden omdat ik mij verbonden voel met het SGP gedachtegoed en iets wil betekenen voor de SGP en voor Fryslân. Ik kan het verschil maken als het om principiële punten gaat."
Wie is uw grote politieke voorbeeld? En waarom?
"Willem van Oranje. Hij stond aan de wieg van onze natie. Zijn portret hangt bij ons in de kamer. Ik bewonder zijn vasthoudendheid. Hij verkoos de strijd voor Godsdienstvrijheid boven het pluche en stond voor tolerantie. Maar ook hij was een mens met gebreken. Overigens dragen SGP-ers een Oranje stropdas dat past wel bij mij."
Wat is het eerste dat gaat veranderen als uw partij in het college komt?
"Een bescheiden opstelling past bij ons. Dat zal een kwestie van onderhandelen worden."
Het zal een kwestie van onderhandelen zijn.
Haaije de Jong van de SGP
Reageer op de stelling: De provincie als bestuurslaag kan wel worden afgeschaft.
"Wij hechten veel waarde aan het voortbestaan van de provincie Fryslân en daar hoort een bestuur bij. Het is een groot voorrecht dat de burger de provinciale staten kan kiezen en een beroep kan doen op de provinciale volksvertegenwoordigers. Wij pleiten voor gemeenten met de menselijke maat. De provincie heeft een aanvullende taak bij gemeenteoverstijgende zaken."
Hoe wil uw partij de Friezen beter/meer betrekken bij de provinciale politiek?
"Door zelf een bijdrage te leveren aan de Friese politiek. Wellicht is het instellen van een Jaarlijkse Fryslân dag een idee."
Televisieprogramma's zoals 'Zondag met Lubach' en 'De wereld draait door' gaan regelmatig aan de haal met campagnefilmpjes. Hoe gaan jullie daar mee om?
"Wij hebben geen behoefte om daar aandacht aan te besteden. Wij hebben de indruk dat het merendeel van ons volk dergelijke decadente filmpjes `s niet serieus neemt omdat het niveau van die programma `s niet zo hoog is."
Wij hebben de indruk dat het merendeel van ons volk dergelijke decadente filmpjes `s niet serieus neemt omdat het niveau van die programma `s niet zo hoog is.
Haaije de Jong fan SGP
Kunt u ons iets over uzelf vertellen dat niemand weet?
"Moeilijk, hoe kan ik weten dat niemand dat weet?"
Voor welk Fries streekproduct mogen we u 's nachts wakker maken?
"Voor een gerookte IJsselmeerpaling."
Waarom moeten mensen op 20 maart op u stemmen?
"Omdat het na het 100 jarig bestaan tijd wordt dat het SGP geluid in Fryslân klinkt. Alle goede dingen komen langzaam."
Op woensdag 20 maart kun je stemmen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd wordt er ook gestemd voor de Waterschapsverkiezingen. Nog geen idee op wie jij gaat stemmen? Doe de Stemwijzer en lees alles over de verkiezingen op onze website Omropfryslan.nl/ferkiezingen.