Wethouder Berends: "Restaurant zonder vergunning in Brouwerij Dockum moet dicht"

Wethouder Berends kwam met die mededeling als antwoord op kritische vragen van raadslid Johan Talsma van de ELP. Die vroeg al eerder aandacht voor het restaurant zonder vergunning. Na het nodige onderzoek bij de gemeente en bij het bedrijf geeft wethouder Berends Talsma nu gelijk; de bestaande vergunning van Brouwerij Dockum biedt geen ruimte voor een restaurant.
Wethâlder Berends: restaurant-sûnder-fergunning yn Brouwerij Dockum moat ticht
De gemeente is daarom gestart met een handhavingstraject. Het bedrijf is geïnformeerd en heeft nu twee weken de tijd om te reageren op de aankondiging van de gemeente.
Het ingrijpen had van raadslid Johan Talsma wel wat eerder gemogen, want het restaurant was donderdagavond nog gewoon open. Ook biedt de website van het bedrijf nog altijd de mogelijkheid om te reserveren. Het gaat Talsma niet om 'ondernemertje pesten', maar om het principe dat alle ondernemers gelijk behandeld moeten worden. De ene toestaan wat een ander niet mag, dat kan niet, volgens Talsma.
Johan Talsma oan it wurd yn de ried fan Noardeast-Fryslân © Omrop Fryslân
"Wij willen geen achterkamertjespolitiek en dat zaken worden verdoezeld. Iedereen moet gelijke kansen hebben. Een horeca-ondernemer die wat wil, moet gewoon een vergunning aanvragen", zegt Talsma. Het raadslid wil er wel aan toevoegen dat hij persoonlijk niets tegen Brouwerij Dockum heeft. "Het is een prachtig gebouw, het voegt echt wat aan Dokkum toe, alleen vind ik wel dat ze gewoon de goede vergunningen moeten aanvragen."
"Eten was niet de bedoeling binnen de verleende vergunning", is de conclusie van wethouder Berends. "Het restaurant is strijdig met de verleende vergunning. Wij leggen geen ketting op de deur, maar ze krijgen wel de vooraankondiging van een dwangsom. Over twee weken zullen ze echt moeten sluiten. Duidelijkheid over wat wel en wat niet kan is belangrijk, dat is uiteindelijk ook in het belang van ondernemers."