Doek dreigt te vallen voor Leeuwarder reumapatiëntenvereniging

De Leeuwarder vereniging voor reumapatiënten zou wel een kunnen ophouden te bestaan, nu er geen mensen beschikbaar zijn voor het bestuur. Het is de tweede keer in korte tijd dat dat gebeurt. Vorig jaar is de patiëntenvereniging van Weststellingwerf al omgevallen.
Âldereinsoarch © Shutterstock.com
Geke van der Lecq heeft dertien jaar in het bestuur gezeten. "Wij vinden het wel genoeg. Er mogen nu andere mensen opstaan. Als die er niet komen, is dat erg jammer, maar dan kunnen wij daar niks aan doen", vertelt ze.
Van der Lecq kan zich wel voorstellen dat mensen niet meteen enthousiast worden van een bestuursfunctie. De vereniging heeft meer dan 300 leden. "Wij hebben hele trouwe leden die één keer per maand naar de soos komen, maar ook leden die komen oefenen in het warme water. Daar proberen we een oplossing voor te vinden. Het is zoals het is. Het is een landelijke trend."
Het principe van een patiëntenvereniging zou met de tijd wel eens achterhaald kunnen zijn. "Wij zien wel veel minder aanwas van jongere mensen. De medicijnen zijn veel beter geworden de afgelopen tien jaar. De ziekte is lang niet meer zo ingrijpend voor mensen. Misschien vinden jongeren een andere weg. Zij doen meer via het internet. Misschien is dat van ons dan wel wat ouderwets."
Geke van der Lecq vertelt over de situatie
Van der Lecq vindt het een erg vervelend besluit. "Eerst had ik het gevoel dat ik de mensen wat in de steek liet, maar de andere bestuursleden zeiden ook dat je niet kunt blijven zitten alleen maar om de mensen. Dan moet ik mijn termijn verlengen en ik zie dat niet weer vier jaar zitten. Je moet een keer een beslissing nemen. Hoe jammer dat ook is."
Eerst zal er nog een vergadering komen. Leden moeten dan zeggen of ze akkoord gaan met de ontbinding. Als ze het daar niet mee eens zijn, moeten ze zelf een andere oplossing vinden. "De andere bestuursleden vinden het ook jammer. Maar zij kunnen er ook achter staan, want je maakt zo'n beslissing niet zomaar."