Matthijs Sikkes-van den Berg: "Mensen eerder bij het proces betrekken"

Ze komen er aan: de Provinciale Statenverkiezingen. Woensdag 20 maart kan er voor deze verkiezingen worden gestemd. Elke dag krijgt een lijsttrekker van een deelnemende partij de kans om zich voor te stellen. Donderdag is Matthijs Sikkes-van den Berg, GrienLinks Fryslân-lijsttrekker aan de beurt.
Matthijs Sikkes - van den Berg © GroenLinks
Naam: Matthijs Sikkes-van den Berg
Leeftijd: 31 jier
Woonplaats: Sint Nicolaasga
Beroep: orthopedagoog
Hobby: toneel spelen
Partij: GrienLinks
Lid sinds: 2008
Bekijk het partijprogramma van GrienLinks Fryslân.
Zeggen we 'u' of 'jij'??
"Jij"
Wie is jouw grote politieke voorbeeld? En waarom?
"Voor mij is dat Femke Halsema, omdat zij altijd helder weet te communiceren. En ook duidelijk weet te maken waar zij en onze partij voor staat."
Wat is het eerste dat gaat veranderen als jouw partij in het college komt?
"Dan gaan we echt stappen zetten als het gaat om de energietransitie en de landbouwtransitie."
Dan gaan we echt stappen zetten als het gaat om de energietransitie en de landbouwtransitie.
Matthijs Sikkes-van den Berg van GrienLinks Fryslân
Wat vind jij van de stelling: 'De provincie kan als bestuurslaag wel worden afgeschaft' ?
"Daar ben ik het niet mee eens. Zeker in Fryslân is onze provincie een stuk van onze identiteit. Daarnaast is het goed dat er voor heel Fryslân overkoepelende visies en plannen worden gemaakt. Op die wijze kunnen wij het beste doen voor onze natuur en omgeving."
Hoe wil jouw partij de Friezen better/meer betrekken bij de provinciale politiek?
"GrienLinks vindt het belangrijk dat mensen eerder bij het proces betrokken worden. Op dit moment is het vaak zo dat inwoners alleen maar mogen reageren op wat er al ligt, in plaats van de ze zelf mogen meedenken. Daarom zeg ik altijd: laat inwoners niet reageren, maar inspireren. Laat hen aan het begin met ons en de ambtenaren meedenken. Zorg voor draagvlak en zorg dat mensen echt worden gehoord in plaats van dat we alleen luisteren."
Televisieprogramma's zoals 'Zondag met Lubach' en 'De wereld draait door' gaan regelmatig aan de haal met campagnefilmpjes. Hoe gaan jullie daar mee om?
"Wij hebben er nog niet mee te maken gehad. Ik vind wel dat partijen hun politici soms wat beter kunnen beschermen, voordat alles op internet wordt gezet."
Wij willen onze natuur beschermen en uitbreiden. Kijken naar oplossingen; hoe we om kunnen gaan met de veranderingen die op ons afkomen. Niet als bedreiging, maar als kans.
Matthijs Sikkes-van den Berg fan GrienLinks Fryslân
Kun je ons iets over jezelf vertellen dat niemand weet?
"Wat niemand weet, is wel lastig. Ik ben een redelijk open boek, maar wat de meesten niet weten is dat ik volslagen ontspan als ik kan zingen. Met de muziek luid aan. Daarnaast ben ik gek op sprookjes, fantasieverhalen en films, zoals Harry Potter. Heel jammer dat alleen het eerste deel is vertaald in het Fries."
Voor welk Fries streekproduct mogen we je 's nachts wakker maken?
"Uiensoep en snert (zelf gemaakt)."
Waarom moeten mensen op 20 maart op jou stemmen?
"Omdat GrienLinks een partij is met visie. Wij willen onze natuur beschermen en uitbreiden. Kijken naar oplossingen; hoe we om kunnen gaan met de veranderingen die op ons afkomen. Niet als bedreiging, maar als kans. Wij willen er samen met onze inwoners een mooie toekomst van maken. Voor ons, voor onze kinderen en voor onze kleinkinderen. Het is tijd voor verandering, stem daarom op 20 maart op GrienLinks.
Op woensdag 20 maart kun je stemmen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd wordt er ook gestemd voor de Waterschapsverkiezingen. Nog geen idee op wie jij gaat stemmen? Doe de Stemwijzer en lees alles over de verkiezingen op onze website Omropfryslan.nl/ferkiezingen.