Raad Leeuwarden baalt van negatieve beeldvorming Antillianen
De gemeenteraad van Leeuwarden wil af van de negatieve beeldvorming over Antillianen. De raad baalt van alle slechte publiciteit die er is geweest na de publicatie van de veiligheidsnota. Daarin staat onder andere dat een kleine groep Antillianen voor problemen zorgt. Ook staat er dit: "De grote instroom van 'kansloze Antillianen' uit de Nederlandse Antillen en vooral ook Rotterdam in de laatste jaren zorgen baart".

Die opmerking in de nota heeft voor veel opschudding gezorgd. In het dagblad AD stond de kop: "Leeuwarden wil geen Antillianen meer uit Rotterdam". Volgens PvdA-fractievoorzitter Lutz Jacobi lijkt het er zo op dat er in Leeuwarden wordt gedaan aan etnisch profileren. "Daar ben ik beslist niet blij mee", stelt Jacobi. Volgens haar is komaf niet van belang. Jacobi wil het college in een motie oproepen om maatregelen te nemen tegen die beeldvorming.
Ook de andere partijen in de raad kunnen zich niet vinden in het beeld dat nu om de Leeuwarder Antillianen hangt. Jan Willem Tuininga van de FNP merkt zelf van dichtbij hoe er gereageerd wordt. "Mijn dochter heeft een relatie met een Antilliaan. Als zijn vrienden uit de auto stappen, zie je de mensen aan de andere kant altijd even voor het raam staan om te kijken wat er gebeurt."
Ferd Crone aan het woord
Kansloos
PAL GroenLinks wil af van het woord "kansloos" in de nota. De partij wil graag dat dat veranderd wordt. Daar voelt burgemeester Ferd Crone niets voor. Volgens hem is de gemeente niet verantwoordelijk voor de ontstane beeldvorming. Hij vindt dat je dat niet moet doen alsof er geen problemen zijn binnen de Antilliaanse gemeenschap. Volgens hem vindt het grootste deel van de Antillianen de aanpak van de gemeente nu zelfs te mild. "Jullie moeten onze jongeren harder aanpakken. Jullie zijn te soft in Nederland."
Crone zegt zelf niets te hebben met het woord "kansloos". "Ik zeg al elf jaar lang dat de mensen die het meeste last hebben van de beeldvorming de goedwillende Antillianen zelf zijn. Zij hebben er last van als ze een baan willen vinden. Die krijgen ze niet omdat gezegd wordt dat ze in de verkeerde groep zitten. Ik zeg dan ook niet kansloos. Want mensen die geen kans hebben moet je juist helpen. Net zoals je Friezen, Limburgers of wie dan ook helpt."

André Roekiman aan het woord
André Roekiman komt uit de Antilliaanse gemeenschap en was eerder één van de insprekers bij de gemeenteraad. Hij erkent dat er problemen zijn en dat die ook aangepakt moeten worden. "Maar dan wel zonder de groep te benoemen. Het kan net zo goed gaan om een andere groep, uit een dorp zoals bijvoorbeeld Grou. Zou je dat specifiek benoemen dan is het hek van de dam."
Roekiman is blij met de steun van de gemeenteraad van Leeuwarden. Toch wil hij wel dat de raad ook inzet op de hulp aan Antillianen die een uitkering aanvragen. "Die mensen kun je aan werk helpen. Dan kun je ze goed behandelen. Dat moet de insteek worden bij het beleid." Op 25 maart praat de gemeente met de Antilliaanse gemeenschap over de aanpak van de problemen.