Eerste Friese jongeren ingeënt tegen meningokokken in Wolvega

Tientallen jongeren tussen de 14 en 18 jaar zijn woensdag in sporthal De Steense in Wolvega gevaccineerd tegen meningokokken. Het is het startsein van een campagne van de GGD. Die heeft 34.000 Friese jongeren opgeroepen om een prik te halen. Het ministerie van Volksgezondheid kwam tot de vaccinatiecampagne doordat het aantal infecties met meningokokken type W toeneemt.
Meningokokken
De Rijksoverheid heeft gezien dat er een stijging is van het aantal gevallen van meningokokken W. Voordat zich dat verder kan verspreiden, is de belangrijkste leeftijdsgroep opgeroepen. "Wij zien dat het vaccinatiepercentage aardig hoog is. Daar zijn we heel blij mee. Hoe meer mensen zijn beschermd, hoe beter de ziekte tegen te houden is", vertelt Margreet de Graaf van de GGD.
"We hebben tot nu toe in het najaar van vorig jaar tweederde van de jongeren vanaf 14 jaar opgeroepen en daarvan is 89,2 procent verschenen om de vaccinatie op te halen. Daar zijn we redelijk tevreden over. Hoe het dit voorjaar met de andere leeftijdsgroepen en het totaal van de 34.000 jongeren gaat, zullen we afwachten", zegt Jeannette Provoost, projectleider van de campagne.
Sommige kinderen hebben er goed over nagedacht waarom ze de prik nou precies willen. "Ik vind het best wel belangrijk. Ik wil niet het risico nemen dat het me toch overkomt", vertelt ze. "Alle meisjes uit m'n klas doen mee."