Tijdelijk extra bussen tussen Harlingen-Leeuwarden vanwege treinvernieuwing

Reizigers tussen Harlingen en Leeuwarden kunnen vanaf maandagochtend tijdelijk met extra bussen heen en terug. Een van de treinen van Arriva wordt vernieuwd, daarom is de trein van tien voor acht in de ochtend minder lang als normaal. De vervoerder compenseert dit met een extra bus, die vervolgens naar hogeschool NHl Stenden rijdt.
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Actie tegen te drukke treinspits
Arriva nam deze maatregel in overleg met de provincie Fryslân. Zo moet de vervoerder voorkomen dat het te druk wordt in de trein. De extra bus vertrekt 's ochtends om ongeveer tien voor acht van station Harlingen en doet er ongeveer een half uur over om station Leeuwarden te bereiken. Tien minuten later moet de bus bij NHL Stenden zijn. De extra bus wordt ingezet tot en met 26 april.
Treinen duurzaam vernieuwd
Twee jaar geleden bepaalden Friesland, Groningen en Niedersachsen (in Duitsland) dat Arriva in ieder geval tot 2035 het treinvervoer mag verzorgen. In deze overeenkomst is ook opgenomen dat het vervoer duurzamer moet.
Daarom werkt Arriva op dit moment aan het vernieuwen van treinen in het Noorden. De treinen krijgen niet alleen een nieuw uiterlijk, maar ook nieuwe batterijpakketten. Zo moet het openbaar vervoer in de toekomst op een duurzame wijze aangeboden worden.