Kamervragen moeten duidelijkheid geven over geld voor verbreding sluis Kornwerderzand

De verbreding van de sluis in de afsluitdijk bij Kornwerderzand is een langlopend dossier. Verantwoordelijk gedeputeerde Klaas Kielstra kreeg al meerdere keren nul op het rekest van de Europese Unie, als reactie op subsidieaanvragen van de provincie. Er is nog altijd een groot financieel gat en de brede sluis is nog lang niet zeker. Premier Mark Rutte zei afgelopen weekend in Leeuwarden echter, dat het allemaal wel doorgaat. De kamerfracties van de ChristenUnie en het CDA vinden dat vrij stellig en willen weten hoe die oplossing eruit ziet.
De slûs by Koarnwertersân © Omrop Fryslân, Joris Kalma
"Het is mooi als de premier dat zo stelt, maar hoe gaat hij dat doen. Dat vraag ik me af", zegt Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. "Ik heb gevraagd hoe de regering dit wil aanpakken, dus heb ik aan de minister van Infrastructuur gevraagd welke oplossing de regering ziet om die verbrede sluis te realiseren."
In december is er een motie aangenomen. "Het is een grote wens die kamerbreed wordt gedragen. De minister heeft de opdracht gekregen om deze zomer in kaart te brengen hoe dat financieel kan. Het is goed dat de premier dit hardop heeft gezegd, maar ik vind dat hij nu ook duidelijkheid moet geven."
Een bredere sluis zou goed zijn voor de economische ontplooiing in de brede IJsselmeerregio waar de vier provincies en een aantal gemeentes onder vallen. Ook bij het bedrijfsleven is er veel draagvlak.
Stieneke van der Graaf fan de ChristenUnie