Amelanders kunnen meepraten over plannen eigen veerdienst

De Amelander Veerdienst organiseert twee informatieavonden om meer over hun plannen van een eigen veerdienst te vertellen. De eerste vergadering is woensdagavond. Een groep van zes Amelander ondernemers kwam in 2018 naar buiten met plannen voor een eigen veerdienst. Die wil in 2029 een concessie om een veerdienst van en naar het eiland te onderhouden, omdat er grote zorgen zijn over de bereikbaarheid van het eiland.
De fjoertoer op It Amelân © Omrop Fryslân
Het plan van de Amelander Veerdienst is om de concessie vanaf 2029 te krijgen. Klaas Nagtegaal is een van de initiatiefnemers. "Al jarenlang hebben wij niets meer te vertellen over de veerdienst. De laatste vergunning heeft deze rederij (Wagenborg, red.) voor 15 jaar gekregen. Bij de volgende concessie bestaat de kans dat andere partijen zich aandienen en puur voor het financiële gewin hier naartoe komen. Dan rijzen de prijzen helemaal uit de pan."
De Amelander Veerdienst wil de Amelanders meer inspraak geven. Ook willen ze lagere tarieven en in oplossing vinden voor de vertragingen. Ze zijn niet bang voor hetzelfde scenario als op Terschelling. "Wij willen niet concurreren met de huidige rederij. Iedereen kan proberen de concessie te verwerven. Degene met het beste plan krijgt de concessie."
De eerste bijeenkomst is woensdagavond in Nes, de tweede is op donderdagavond in Hollum.
Klaas Nagtegaal van de Amelander Veerdienst