#Doeslief roept reacties op: "Er is al genoeg negativiteit in de wereld"

Volgens onderzoek van SIRE (Stichting Ideële Reclame) neemt asociaal gedrag in onze maatschappij enorm toe. Als reactie daarop heeft de stichting de campagne #doeslief gelanceerd, om op die manier bewustwording te creëren. SIRE richt zich op asociaal gedrag op sociale media, maar ook op asociale uitingen in het dagelijks leven.
Joyce Beukema uit Leeuwarden zit als activist vaak in het oog van de orkaan. Ze wordt zowel online als offline voor de ergste dingen uitgemaakt. "Ik word soms dagen na een demonstratie nog herkend. Dan krijg ik te horen dat ik moet oprotten of mijn 'bek' moet houden." Op Facebook en Instagram ontvangt Joyce vaak privéberichten. "Mensen willen hun mening geven, maar meestal gaat dat gepaard met veel gevloek."
Op Facebook heeft Omrop Fryslân wel eens nieuws geplaatst over een demonstratie waarbij Joyce het woord had. Soms komen er dan reacties zoals: "Spiegeltje spiegeltje aan de wand, deze vrouw heeft een zwaar geestelijke achterstand", "rot toch op snol" of "na de 2e wereldoorlog werden dit soort vrouwen de kop kaal geschoren en ingesmeerd met pek en veren. Ik zeg voer maar weer in!"
© Omrop Fryslân
"De drempel om online iets te zeggen, is heel laag. Iedereen kan zomaar iets roepen. Vaak niet eens onder eigen naam. Ik probeer die reacties gewoon te negeren." Is het niet raar? Dat je in die zin het woord 'gewoon' gebruikt? "Eigenlijk wel ja. Het is online zo snel gegaan, dat we dit normaal vinden. Als je daarover nadenkt, is dat heel gek."

Andere naam op sociale media

Joyce is actief op sociale media, maar niet onder haar eigen (achter)naam. Op die manier wil ze haar familie beschermen. "Ik heb twee neefjes die hier in de buurt opgroeien. Ze hebben dezelfde achternaam als ik. Ik wil niet dat ze worden lastiggevallen, omdat ik iets heb gezegd."
Er zijn natuurlijk ook mensen die zeggen dat Joyce dit soort reacties uitlokt, omdat ze demonstreert tegen Zwarte Piet.
Doeslief tafelpetear