Tieneke Clevering in It Polytburo: "Waterschap moet blijven bestaan"

De taken van Wetterskip Fryslân moeten niet bij de provincie ondergebracht worden. Dat zei Tieneke Clevering van Water Natuurlijk Fryslân maandagavond in It Polytburo. Clevering is bij de komende waterschapsverkiezingen lijsttrekker voor die partij.
Tieneke Clevering yn It Polytburo
Clevering vindt wel dat het algemeen bestuur minder politiek moet worden. In plaats van partijen zouden er meer belangen-organisaties in moeten. "Christelijke dijken of 50Plus-dijken bestaan namelijk niet", zegt Clevering. Ook al bepaalt de provincie het beleid van het waterschap, de organisatie moet toch blijven bestaan, vindt ze.
Op 20 maart kan gestemd worden voor Wetterskip Fryslân. Die verkiezing is gecombineerd met de verkiezing voor de Provinciale Staten, om de opkomst wat te verhogen. Cleverings partij, Water Natuurlijk Fryslân, en Lagere Lasten Burger zijn de enige belangen-organisaties in het algemeen bestuur. De andere zetels worden bezet door de 'normale' politieke partijen.
In het algemeen bestuur zitten 25 leden, 7 daarvan zijn al vergeven aan landbouw, natuur en bedrijven. Op de rest kan dus gestemd worden.
Op woensdag 20 maart mag heel Fryslân weer naar de stembus om de nieuwe leden van de Provinciale Staten te kiezen. Maar waar gaat de provincie eigenlijk over en wat doet dat bestuur? En nog belangrijk: wat zijn, volgens de Friezen, de zaken die het nieuwe bestuur als eerste aan zou moeten pakken? Omrop Fryslân geeft inzicht in de verkiezingen die voor Fryslân van groot belang zijn.
Alle informatie staat op onze pagina over de verkiezingen.