Jessie Kroon gebruikt al vier jaar geen plastic: "Zero waste werkt verslavend"

Een maand geen plastic gebruiken, met dat idee begon het allemaal. Maar die maand werd een jaar en dat werd twee jaar. De zussen Jessie (25) en Nicky Kroon (28) gebruiken nu al ruim vier jaar geen plastic. Zo zijn ze uitgegroeid tot experts op het gebied van de 'zero waste lifestyle'.
© Omrop Fryslân
Ze hebben er zelfs een boek over geschreven: 'Het Zero Waste Project: Een leuker leven met minder plastic'. Ze geven regelmatig workshops, organiseren evenementen en werken met partijen aan duurzame initiatieven. Van verpakkingen in de keuken tot zelfgemaakte deodorant en afvalvrije kleding.
In het boek wordt uitgelegd hoe je zelf minder plastic kunt gebruiken. Volgens de schrijvers is het goed om te beginnen met wegwerpplastic. Jessie Kroon: "Zero waste werkt verslavend: je zult merken dat je vanzelf steeds een stapje verder gaat."
Inmiddels hebben we het eigenlijk naar alle aspecten van onze leefstijl doorgetrokken.
Jessie Kroon
Volgens de zussen houd je het makkelijker vol als je kijkt naar wat haalbaar en comfortabel is. Ze zijn zelf in 2014 begonnen met het onderzoek naar plastic producten: "We zijn begonnen met onze boodschappen, dus we gingen kijken of we dingen zonder verpakking konden krijgen, of we ze in onze eigen bakjes en zakjes konden doen en of we ze in een andere of grotere verpakking konden krijgen. Inmiddels hebben we het eigenlijk naar alle aspecten van onze leefstijl doorgetrokken."
In het begin was het nog veel werk. Het boek is vooral bedoeld om anderen dat werk te besparen.
Jessie Kroon
Op woensdag 6 maart zullen Nicky en Jessie Kroon in Campus Fryslân in Leeuwarden een lezing houden over hun project.