Longarts Tjongerschans genoemd in dopingzaak wedstrijdschaatsers

Drie wedstrijdschaatsers zeggen dat ze astmamedicijnen hebben gebruikt, terwijl ze geen astma hebben. Ze zouden de medicijnen hebben gekregen van verschillende longartsen, tussen 2000 en 2010, dat meldt de Volkskrant zaterdagochtend. In het artikel wordt ook longarts Jaap Westbroek van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen genoemd.
Reedride © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Het gaat om een middel dat astmapatiënten helpt om beter te kunnen ademen. Het zou ook spierversterkend werken, dus daarom is het een verboden middel voor sporters. Longartsen van verschillende ziekenhuizen zouden de medicijnen aan de sporters hebben gegeven en daarmee hebben zij de dopingwet overtreden. In het artikel wordt ook longarts Jaap Westbroek van ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen genoemd. Hij was arts bij de schaatsploegen VPZ en DSB.
De drie langebaanschaatsers vertellen het verhaal anoniem in de Volkskrant. Westbroek spreekt de beschuldiging tegen.

Reactie Tjongerschans

De woordvoerder van ziekenhuis Tjongerschans, Daan van den Broek, zegt het te betreuren om op deze wijze in het nieuws te komen, maar vindt het ook zinvol voor de sport om hier doorgaand debat over te voeren. Ook laat hij weten dat Westbroek geen overtreding is begaan, maar verder kunnen ze er niets over zeggen, omdat Westbroek zich niet inhoudelijk over medische dossiers uit mag laten.
Daan van den Broek, woordvoerder ziekenhuis Tjongerschans