Ziekenhuis MCL voorbereid op ongelukken door mist met speciaal rampenplan

Het was donderdagochtend in chaos op de A32 door de dichte mist. De snelweg was urenlang afgesloten nadat er meerder ongelukken gebeurd waren. In totaal raakten daarbij elf mensen verwond. In ziekenhuis MCL was het geen chaos, zij hadden zich namelijk al voorbereid op een extra toestroom van slachtoffers. Zij hadden een soort van rampenplan in werking gezet.
© Omrop Fryslân, Joris Kalma
Traumachirurg Jeroen Poos woont in Groningen en moest zelf eerst ook met de auto over de snelweg naar Leeuwarden: "Ook op de N31 was het enorm mistig, maar gek genoeg ben ik daar veilig doorheen gekomen. Ik heb ook niet gedacht: wat zal er vandaag gebeuren? Misschien kunnen we hier wat van verwachten. Maar niets was minder waar, want een paar uur later reden er een heleboel auto's op elkaar op de A32."
Volgens Poos komt het nieuws via media en onofficiële kanalen eerder binnen dan via de meldkamer, die een coördinerende rol hebben in dit soort situaties. "We hoorden via via dat er een behoorlijke kettingbotsing was. We hebben een speciaal rampenopvangplan, het ZiROP, dat geschreven is voor grote rampen. Het punt is alleen, als je dat in werking stelt, wordt al het geplande werk onderbroken", vertelt Poos.
Jeroen Poos, traumachirurg bij het MCL
"Op een doordeweekse dag betekent dat er ongeveer 12 tot 14 operatiekamers in werking zijn en dat die gestopt worden. Het heeft nogal wat voeten in aarde als je op die noodbel drukt. Wat wij hebben gedaan: wij hebben het in een kleinere vorm opgestart en geprobeerd ons continu van informatie te laten voorzien."
Dat betekende in de praktijk dat de eerste hulp gesloten werd, waardoor veel dokter beschikbaar werden. Ook werden er dokters en verpleegkundigen van andere afdelingen opgeroepen. "Daarmee hadden we in een halfuur tijd vier volledige traumakamers gereed en nog zeker vier kleinere kamers waar lichtgewonde mensen konden worden opgevangen."
Er kon snel geschakeld worden. Wat we niet hebben gedaan, is op de noodbel drukken, waardoor er mensen die niet aan het werk zijn worden gebeld om naar het ziekenhuis te komen." Uiteindelijk zijn zes mensen opgevangen. "Dat is voor verkeersongevallen in korte tijd veel. Maar waar we voor klaar stonden, hadden het er meer kunnen zijn."