Live sport bij Omrop Fryslân: ijshockey van de Flyers en de marathoncup

Dit weekend vinden er weer een aantal sportevenementen plaats. Zo is er vrijdagavond ijshockey in Heerenveen en in de Elfstedenhal in Leeuwarden wordt de Marathoncup verreden. De Marathoncup is zelfs 'Wedstriid fan de Wike' bij Omrop Fryslân. De sportredactie van Omrop Fryslân kijkt vooruit op de twee livewedstrijden van dit weekend.
© Martin de Jong

IJshockey

Vrijdagavond is de halve finale in de strijd om het kampioenschap in de Nederlandse ijshockeycompetitie. Daaraan doen de vier beste Nederlandse ploegen uit de BeNe League mee. "De Belgische en Nederlandse competitie zijn gecombineerd", vertelt sportverslaggever Freark Wijma.
De UNIS Flyers spelen vrijdag in de halve finale thuis tegen de AHOUD Devils uit Nijmegen. Er doen vier ploegen aan de play-offs mee. "Bij winst staan de Flyers in de finale. Ze spelen nu thuis, omdat ze als eerste geëindigd zijn in de competitie. Daarom hebben ze thuisvoordeel. De finale wordt echter op neutraal terrein in Tilburg gespeeld."
De Flyers zijn favoriet, maar moeten volgens Wijma wel oppassen: "Ze hebben in de beker verloren van Nijmegen en ook in de competitie hebben ze dit seizoen verloren. Zaterdag moesten de Flyers echter ook al thuis tegen de AHOUD Devils. Die wedstrijd werd met 4-1 gewonnen, dus het wordt vrijdag een interessante wedstrijd." De winnaar van Flyers - Nijmegen speelt in de finale tegen Geleen of Den Haag.
Er zijn in één ijshockeyseizoen vier prijzen te winnen: de Supercup, die al door de Flyers gewonnen is, de beker, die Nijmegen gewonnen heeft, de Nederlandse titel en de titel in de BeNe League.
Het commentaar bij de wedstrijd van de Flyers wordt verzorgd door Freark Wijma. Hij wordt geassisteerd door UNIS Flyers-speler Lars den Edel, die geblesseerd is aan het sleutelbeen. De wedstrijd begint om 20.30 uur en is live te volgen op de website van Omrop Fryslân en in de Omrop-app.
Merel Bosma oan kop by in maratontraining © Martin de Jong

Marathoncup

Grote vragen bij de Marathon Cup zijn volgens de sportredactie of Manon Kamminga het Marathonklassement wint, kan Crispijn Ariëns Sjoerd den Hertog nog inhalen en zou Merel Bosma een podiumplek kunnen veroveren?
Zaterdag wordt het allemaal bekend bij de laatste wedstrijd van de KPN Marathon Cup in de Leeuwarder Elfstedenhal. Irene Schouten won alle wedstrijden die ze tot nu toe gereden heeft. Toch staat niet Schouten, maar Kamminga bovenaan. Sportverslaggever Andor Faber legt uit: "Dat komt omdat Schouten meerdere wedstrijden gemist heeft, doordat ze ook op de langebaan actief was. Daardoor staat Kamminga er het best voor."
Imke Vormeer staat tweede en Schouten staat op de derde plaats.
Bij de mannen staat Den Hertog bovenaan in het klassement. Ariëns staat tweede en Mats Stoltenborg staat derde. Opvallend is dat de eerste schaatser van de Royal A-ware-ploeg met coach Jillert Anema pas terug te vinden is op de zevende plaats. Dat is Bob de Vries.
Het verslag van de Marathoncup wordt gedaan door Roelof de Vries. De vrouwen beginnen om 18:45 uur en de mannen beginnen om 20:00. De wedstrijd is live te volgen op de website van Omrop Fryslân en de Omrop-app.