Vinder eerste kievitsei: "Helemaal niet van plan om écht te zoeken"

Ze waren eigenlijk niet eens van plan om naar het eerste ei te zoeken. "Eerst maar eens zien", was de gedachte. Toen er veel activiteit in het land was, vonden ze toch maar dat ze er even moesten zien. Eduard van der Hoek en Michel de Groot vonden donderdagmiddag het eerste kievitsei van Fryslân. Uiteindelijk was het Eduard die het ei vond in de weide bij Vegelinsoord.
Earste ljipaai
"Ik was net nog bij de Coen en Sander Show, die wilden het ook even weten. Landelijk nieuws", legt Eduard het hele mediacircus uit. Van der Hoek vond het ei, maar zijn vriend Michel is niet jaloers: "Het is hem van harte gegund, hij doet ook een heleboel voor het rapen en de nazorg."
"Wij kwamen eerst niet om het eerste ei te vinden", zegt Van der Hoek. "Het zat vanochtend nog potdicht van de mist. Toen knapte het weer op en zeiden we dat we moesten maar eens zien. Er was een stukje land met veel activiteit dus we moesten er maar eens in op lopen. Toen kwam er nog een roek overheen en daar pikte de kievit op aan. Direct weer neer, dus ik zei: we hebben een kans. Na twee loopjes lag hij daar."
Michel de Groot en Eduard van der Hoek © ANP
"Toen we het vonden, hebben we meteen de Bond van Friese Vogelwachten gebeld en dan gaat het hele circus in werking. Controleren of het ei wel vers is, dat was het, en dan komt het mediacircus op gang. Het was hartstikke mooi."
Van der Hoek kreeg een oorkonde, 15 euro en een flesje berenburg van commissaris van de koning Arno Brok. Van de BFVW kreeg hij een groot bos bloemen uit handen van voorzitter Rendert Algra.
Eduard van den Hoek en Arno Brok © ANP
Rendert Algra is de eerste voorzitter die in zijn termijn bij de BFVW zeven eerste kievitseieren 'gehad' heeft. Hij neemt morgen op de ledenbijeenkomst afscheid van de BFVW. Frans Kloosterman volgt hem op.