Culturele Hoofdstad erg tevreden: 5,3 miljoen bezoekers

De organisatie van LF2018 en de politiek zijn ontzettend tevreden over de resultaten van het Culturele Hoofdstadjaar. Donderdag presenteerden ze de cijfers. De projecten van LF2018 hebben in totaal 5,3 miljoen bezoekers getrokken. "Investeren in cultuur loont", zegt cultuurminister Ingrid van Engelshoven.
Wendy Kennedy
"Door Fryslân en Leeuwarden in het bijzonder ben ik een trotse minister van Cultuur", zegt Van Engelshoven. "Fryslân heeft ons afgelopen jaar laten genieten van kunst, in welke vorm dan ook."

Bezoekers

Net iets meer dan de helft van de bezoekers kwam uit Fryslân. Er was gerekend op vier miljoen bezoekers.
'Lân fan taal' trok de meeste bezoekers: 800.000. Net iets meer dan een half miljoen mensen gingen in 2018 naar het Fries Museum en de Reuzen fan Royal de Luxe trokken 430.000 bezoekers.
© ANP

Inkomsten

LF2018-direkteur Tjeerd van Bekkum zei dat de meeste doelen uit het bidbook van 2013 zijn gehaald. Bovendien zijn de inkomsten van Culturele Hoofdstad 104,6 miljoen euro. Dat is zo'n dertig miljoen meer dan beoogd. Dat komt vooral door meer opbrengsten uit de kaartverkoop. De cijfers komen van de organisatie zelf.
© Omrop Fryslân

Waardering

Volgens het Fries Sociaal Planbureau was ruim twee derde van alle Friezen betrokken bij LF2018. Verreweg de meesten als bezoeker, maar ook sommige als vrijwilliger of organisator. Zij gaven LF2018 gemiddeld een 7,4. Mensen die niet betrokken waren, gaven het Culturele Hoofdstadjaar een 5,7.
Het Fries Sociaal Planbureau doet met de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân in 2020 weer een onderzoek. Zo willen ze bekijken of de activiteiten rondom LF2018 ook op de lange termijn een impuls hebben gegeven aan de ontwikkeling van Leeuwarden en Fryslân.