UPDATE: Eerste kievitsei van Fryslân en Nederland gevonden bij Vegelinsoord

Het eerste kievitsei van Fryslân is gevonden bij Vegelinsoord. Eduard van der Hoek (34) uit Grou trof het ei donderdagochtend om 11.45 uur aan in een perceel van boer Henk Hosper. Volgens traditie krijgt Van der Hoek de Sulveren Ljip voor zijn vondst.
Earste ljipaai 2019 kommissaris Brok mei de finer Eduard van der Hoek © Omrop Fryslân
De Sulveren Ljip wordt om 15.00 uur uitgereikt door commissaris van de Koning Arno Brok. Dat gebeurt niet in het weiland, maar op het erf van boer Hospers om het nest zo weinig mogelijk te verstoren.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Ook primeur en record in Nederland

Het eerste kievitsei van Vegelinsoord is tevens een primeur voor heel Nederland. Nog nooit eerder werd zo vroeg in het seizoen een kievitsei gevonden in Nederland en in Fryslân. Het landelijke record lag op 2 maart. In 1998 werd het eerste ei toen gevonden in Ermelo.
Het vroegste kievitsei in Fryslân tot nu toe werd gevonden op 4 maart 1989 bij Boarnburgum. De laatste keer dat in Fryslân het eerste ei van Nederland gevonden werd, was in 2012 bij Oudehaske. Vorig jaar verwachtte de bond van Friese vogelwachten (BFVW) dat het eerste kievitsei dit jaar in februari zou worden gevonden, maar dan wel op een andere dag.