FrieslandCampina en Natuurmonumenten werken samen voor meer natuur op boerenland

Een samenwerking van Natuurmonumenten en FrieslandCampina moet zorgen voor meer natuur op boerenland. Boeren die hun melk via Campina verkopen met het keurmerk PlanetProof hebben voortaan te maken met strengere regels bij het produceren van die melk.
FrieslandCampina en Natuurmonumenten
Zo moeten ze meer rekening houden met weidevogels, andere dieren en kwetsbare planten. Natuurmonumenten zal de boeren adviseren over hoe ze dat precies kunnen doen, andersom zullen ook de boeren informatie leveren aan de natuurorganisatie.
Ko yn de greide © Shutterstock.com
Beide organisaties hebben woensdag in Leusden hun handtekening gezet onder de samenwerking. Boswachter Sander Veenstra van Natuurmonumenten legt uit wat zijn rol wordt: "De gewone melk wordt zo een stuk natuurlijker gemaakt. Er komt meer kruidenrijk land en er komen meer houtwallen. De versterking van de natuur wordt gedaan bij de boer zelf. En de boeren krijgen er extra geld voor doordat ze aan natuurbeheer doen."
Sander Veenstra van Natuurmonumenten
© Omrop Fryslân
"Elk pak melk van FrieslandCampina dat je koopt is 'planetproof', want er wordt iets gedaan aan natuur. Het is een goed stap om de gangbare landbouw te veranderen, er komt veel natuur bij en dat is ook weer een goede stap voor de weidevogels."
Nogmaals Sander Veenstra van Natuurmonumenten