Vegan-ijs gemaakt in Fryslân, maar juist daar moeilijk te verkopen

IJsmaker De Jong uit Gorredijk verkoopt steeds meer halal- en vegan-ijs. Op dit moment bestaat de omzet zelfs al voor 15% uit de verkoop van plantaardig ijs. In de Randstad loopt dat prima, in Duitsland en Scandinavië ook. Maar er is één plaats waar het allemaal wat moeilijker loopt en dat is de provincie waar het gemaakt wordt: Fryslân.
© Instagram De Jong IJs
IJsmaker Romke de Jong heeft er wel een verklaring voor, dat juist in zijn eigen Fryslân de nieuwe producten niet zo goed lopen. "Wij zijn hier trots op boter, melk en slagroom", legt De Jong uit. Fryslân is een provincie met veel melkveehouders, en vanuit die gedachte is het ook een provincie die graag de producten daarvan afneemt. "Het leeft hier nog niet zo, het veganisme, en eigenlijk vind ik dat ook niet zo erg. Wij hebben hier veel koeien, en we halen als ijsproducent de melk uit de buurt."
Maar ondanks de Friese liefde voor het 'gewone' ijs, neemt de populariteit van dat veganistische ijs wel steeds verder toe. De Jong denkt zelfs dat het wel eens zou kunnen uitlopen naar 25 procent van zijn totale omzet. En precies daarom is zijn bedrijf de afgelopen week in Dubai geweest. Op de grootste voedselbeurs van het Midden-Oosten. "Wij merken dat de vraag ook daar omhoog gaat, als het om duurzame producten gaat."
© Instagram De Jong IJs

Plantenijs

Maar wat is dat eigenlijk, dat veganistische ijs? "Met vegan-ijs proberen wij het verschil tussen gewoon en vegan zo klein mogelijk te houden. Het is van oudsher zo dat als je ijs maakt van planten dat je al snel uitkomt op ijs met een kokossmaak, amandelmelk of soja. Maar dat verschil zal op termijn steeds kleiner worden", denkt De Jong. "Misschien zelfs zo klein dat je niet eens proeft wat je eet."
Ook bij Halal-ijs gaat het erom dat er geen producten van dieren worden gebruikt. Dat betekent dus ook dat er geen bindmiddelen worden gebruikt die op de een of andere manier van een dier afkomstig zijn.
Allemaal innovaties, die ook in Dubai positieve reacties genereren. Maar wat ijsmaker Romke de Jong zelf het liefste eet, daar is hij heel duidelijk over: "Ik ben zelf een groot voorstander van het gewone ijs, met de volle portie suiker."
Luister naar een gesprek met ijsmaker Romke de Jong