Eerste beton gestort voor nieuwe parkeergarage Leeuwarden

Aan de Tesselschadestrjitte in Leeuwarden is dinsdagmiddag officieel begonnen aan de bouw van een parkeergarage. Die garage, met de naam Revius, wordt twee verdiepingen lager dan eerder de bedoeling was. De aanpassing is gedaan op verzoek van de omwoners, die een hoog gebouw in hun buurt niet zagen zitten.
Earste beton foar nije parkeargaraazje Ljouwert stoarten
Er is negen jaar over de komst van de garage gesproken. De bouw begint nu eindelijk, maar omwonenden zijn niet blij. "Mensen die er recht tegenover wonen, dachten anders over de komst van de garage. Dat mag ook, maar ik sprak net met een bewoner die er toch wel blij mee was", zegt wethouder Friso Douwstra, die dinsdag het eerste beton stortte.
Het wordt een parkeergarage met 281 parkeerplaatsen, een roestvrijstalen buitenkant en aan de binnenkant veel verwijzingen naar bloemen en groen. De architect noemt het een van de meest groene en duurzame parkeergarages die er bestaat.
Ferslachjouwer Auke Zeldenrust wie by it lizzen fan it fundamint
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De garage komt er voor de mensen die in de omgeving werken. Veel kantoren staan echter leeg. "Er zijn enorme ontwikkelingen in dit gebied, qua wonen en qua bedrijven. Er komt genoeg vernieuwing in dit gebied."
Doeke van Wieren is de architect van de parkeergarage. "Het wordt een mooie parkeergarage, omdat dit de enige parkeergarage met een bloemetjesbehang is. We hebben een perforatiewand gemaakt in de vorm van bloemen, die want heeft een aantal functies. Aan de binnenkant creëer je een lichtpatroon met een huiselijk gevoel en aan de buitenkant werkt het als schemerlamp."
De garage wordt in mei geopend.