SGP-lijsttrekker De Jong: "Geen vrouwen op de lijst heb ik geen moeite mee"

"Dat er geen vrouwen op de lijst staan, heb ik geen moeite mee." Dat zegt SGP-lijsttrekker Haaije de Jong in It Polytburo. Hij probeert met zijn partij in de Provinciale Staten te komen.
Polytburo Haaije de Jong (hjir stiet placeholder yn!)
"Ik kan mij niet herinneren dat er mensen zijn geweigerd voor de lijst en ook niet dat vrouwen zich hebben aangediend. Wij hebben een partij die in mijn beleving de deur niet heeft dichtgegooid voor vrouwen", gaat De Jong verder.
De Jong zat zestien jaar in de gemeentepolitiek voor de ChristenUnie. Nog niet zo lang geleden maakte hij de overstap naar de SGP.

Nu wel in de Staten?

De Staatkundig Gereformeerde Partij kreeg bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen ruim 3800 stemmen in Fryslân. Dat was niet genoeg voor een zetel in de Provinciale Staten, want daarvoor hadden ze in 2015 nog 6100 stemmen nodig. Er moeten dus nog aardig wat extra mensen op de SGP stemmen om de partij in de Staten te krijgen.

Stemmen van andere christelijke partijen

Het risico bestaat ook dat de SGP stemmen af zal snoepen van het CDA en de ChristenUnie, de beide andere christelijke partijen in Fryslân. Met de ChristenUnie had de SGP vorig jaar een samenwerking.
Op woensdag 20 maart mag heel Fryslân weer naar de stembus om de nieuwe leden van de Provinciale Staten te kiezen. Maar waar gaat die provincie eigenlijk over en wat doet dat bestuur? En belangrijker nog: wat zijn, volgens de Friezen, zaken die het nieuwe bestuur als eerst op zou moeten pakken? Omrop Fryslân geeft een inzicht in de verkiezingen die voor Fryslân van groot belang zijn.
Alle informatie staat op onze pagina over de verkiezingen.