Sneek krijgt tweede 'tienerschool' voor kinderen van 10 tot 14 jaar

Sneek krijgt er een tweede tienerschool bij. De nieuwe onderwijsvorm voor kinderen van 10 tot 14 jaar wordt opgezet door de stichting Palludara en de stichting CVO. Doel is om de overgang van basisonderwijs naar middelbaar onderwijs makkelijker te maken. Vorig jaar startte het RSG in Sneek al met een tienerschool en deze nieuwe komt bij het Bogerman.
© Google Streetview

Geen vakken, maar projecten

Volgens Palludara en CVO moet de nieuwe onderwijsvorm ervoor zorgen dat kinderen meer vaardigheden krijgen aangeleerd en meer eigen verantwoordelijkheid. De gewone lessen en vakken vervallen. Daarvoor in de plaats gaan de kinderen aan de slag met projecten. Daarbij worden verscheidene vaardigheden gecombineerd, zoals onderzoek doen, het gebruiken van de Friese taal en presentaties geven.

Naar voorbeeld van Ridderkerk

Palludara en CVO zijn naar eigen zeggen al drie jaar bezig om te onderzoeken hoe ze het onderwijs kunnen vernieuwen. Ze hebben daarvoor door het hele land geweest om te zien hoe zoiets op andere plekken al gebeurt. De nieuwe tienerschool zoals die nu bij het Bogerman komt, is gebaseerd op hoe ze het nu al doen in Ridderkerk.

Steun van ministerie

Er zijn nog niet veel 10-14 scholen in Nederland. Het gaat samen om zo'n dertig scholen. Dat daarvan nu twee in Sneek zitten, is wat dat betreft opmerkelijk. De kans is groot dat er in de toekomst nog meer bijkomen omdat de ontwikkeling van deze nieuwe onderwijsvorm steun krijgt van het ministerie.

Begin volgend schooljaar van start

De nieuwe tienerschool in Sneek moet begin volgend schooljaar van start gaan. Met hoeveel kinderen dat dat zal gebeuren, moet in de komende maanden blijken.