Koen Haringa wordt 'cultuurmatchmaker' van Leeuwarden

Kunstenaars ontbreekt het doorgaans niet aan inspiratie, maar goede financiering vinden, dat kan nog wel eens lastig zijn. In heel Nederland komen er daarom zogenaamde 'cultuurmatchmakers'. Zij helpen creatieve geesten bij de financiering van hun projecten. In iedere provincie gaat er iemand aan de slag. In Fryslân is Koen Haringa gekozen voor deze functie.
© Afke Manshanden
Maar hoe word je eigenlijk cultuurmatchmaker? Haringa werd gevraagd voor de functie, omdat hij al veel bezig is met de doelgroep waar het om gaat. "Ik ben vooral bezig met festivals, podium Asteriks, de StadOoase, dus ik richt me vooral op de jongere generatie makers", vertelt Haringa.
"Ik ben niet degene die beslissingen maakt over geld, maar ik ga wel een adviserende functie aannemen door een koppeling te maken met een van de fondsen waar het om gaat." Haringa brengt dus kunstenaars en fondsen bij elkaar.
Dat is nog niet zo makkelijk. Landelijk gezien hebben voornamelijk de grote instituten de kennis over cultuursubsidie wel in huis. Voor kleinere ondernemers is het lastiger. "Voor de fondsen levert het ook een interessante situatie op. Ze hebben misschien wel geconstateerd dat de hele culturele sector niet goed in beeld is. Ik denk dat ze dat hiermee beter in beeld krijgen."
Cultuurmatchmaker Koen Haringa
Hiphopartiesten bijvoorbeeld vragen geen fondsen aan en verdienen hun geld anders. Zo zijn ze niet in beeld bij fondsen. "Fondsen willen graag weten hoe die nieuwe generatie makers werkt."
Haringa is niet bang voor belangenconflicten, omdat het voornamelijk zijn functie is om kunstenaars te adviseren over de route die ze kunnen afleggen. Daarna mag een ander beslissen over welk concept beter is en wie geld krijgt.