Feest in Drachten: het Drachtster Lyceum bestaat 100 jaar

Het is feest in Drachten, want het Drachtster Lyceum bestaat 100 jaar. Maandagochtend was de aftrap van het jubileumfeest. Leerlingen gingen met vlaggen en fakkels door de straten, zodat iedereen weet dat hun school 100 jaar bestaat. Ook werd er met een drone een foto gemaakt van alle leerlingen, die samen op het sportveld een groot getal 100 vormden.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Leerlingen liepen maandagochtend door heel Drachten met een fakkel. "Dat was wel gezellig", lachten leerlingen uit de derde klas. Ze zijn onder de indruk van het 100-jarig bestaan van hun school. "Dit is echt bizar. Er zijn zo veel leraren en leerlingen die op deze school hebben gezetten."

100 jaar geleden...

Ooit begon het Drachtster Lyceum met 34 leerlingen en 9 docenten in 1919. Inmiddels telt de middelbare school meer dan duizend leerlingen. Om de verjaardag te vieren, was er maandag volop muziek in de kantine. "Als je 100 jaar bestaat, mag je wel een feestje vieren", lacht Gerrit Zandbergen, geschiedenisdocent en organisator.

Echt feest

Het echte grote jubileumfeest begint na de zomervakantie. Op 5 oktober is er een reünie voor alle oud-leerlingen van het Drachtster Lyceum.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Het Drachtster Lyceum bestaat 100 jaar