Heerenveen doet goede zaken in knotsgekke wedstrijd tegen Fortuna Sittard

SC Heerenveen heeft goede zaken gedaan in de Eredivisie. De ploeg van trainer Jan Olde Riekerink won in Sittard met 4-2 van Fortuna Sittard na een 0-2 achterstand. Het zag ook dat concurrent met 3-0 verloor van De Graafschap. Door de overwinning neemt Heerenveen vooralsnog afstand van de degradatiezone.
© orange-pictures.nl
Met Johnsen in de basis in plaats van Mihajlovic ging Heerenveen op jacht naar de punten in Limburg. De Feansters zochten in het begin van het duel de aanval en na vijf minuten dacht Heerenveen aan een penalty na een overtreding op Ben Rienstra. Scheidsrechter Pol van Boekel wilde daar echter niks van weten. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak.
Jan Olde Riekerink na de wedstrijd tegen Fortuna
Na een lange bal van oud-Cambuurspeler Calvin Mac-Intosh, die zijn debuut maakte voor Fortuna, mocht Lazaros Lamprou zomaar aannemen en schieten. Verdediger Hornkamp was veel te laat en keeper Haan kon de bal uit het net vissen.

Heerenveen in de achtervolging

Heerenveen moest daarna op zoek naar doelpunten. Johnsen probeerde het en ook een vrije trap van Kobayashi was gevaarlijk. Het spel ging op en neer zonder dat beide clubs grote kansen kregen.
Na een klein half uur haalde Michel Vlap uit op achttien meter van de goal, zijn schot werd maar net over de lat getikt door keeper Koselev van Fortuna. Aan de andere kant kwam Fortuna er rap uit bij een counter en kon Warner Hahn maar net redden op een schot van Semedo.

Fortuna naar 2-0, Heerenveen vind aansluiting

Die counter had een waarschuwing moeten zijn voor Heerenveen. Twee minuten later kwam Fortuna er namelijk opnieuw uit en deze keer was het wel raak. Na een voorzet van Novakovich kon Leeuwarder Mark Diemers de 2-0 maken.
Tien minuten voor de rust was er een kans voor Rienstra om Heerenveen weer in de wedstrijd te brengen, maar hij zag dat Koselev zijn schot pakte. In de blessuretijd van de eerste helft was het wel raak voor Heerenveen. Verdediger Daniel Høegh kon vrij inkoppen bij een hoekschop van Kobayashi.
Daniel Hoegh na de wedstrijd tegen Fortuna
Jan Olde Riekerink wisselde niet in de rust. Hij zag dat zijn ploeg fel begon aan de tweede helft. Koselev moest Fortuna twee keer redden bij kansen voor Johnsen en Høegh. Heerenveen probeerde daarna door te drukken maar had het lastig tegen de verdedigers uit Sittard.
Met nog een half uur te gaan maakte Heerenveen gelijk. Mitchell van Bergen speelde aan de rechterkant van het veld Pinto uit, ging de zestien meter in, haalde uit en zag dat Koselev kansloos was.

Fortuna in de problemen

Fortuna Sittard was het door de gelijkmaker even helemaal kwijt. Nog geen twee minuten na de 2-2 kwam Heerenveen er opnieuw gevaarlijk uit. Lammers zette Johnsen vrij voor de keeper, maar de Noor slaagde er niet in de bal in de goal te krijgen.
Clubtopscorer Michel Vlap was er daarna ook nog dichtbij, maar zijn schot spatte uiteen op de paal. Ook Johnsen kon van dichtbij uithalen maar zijn schot werd net op tijd geblokkeerd door een verdediger van Fortuna.

Rode kaart en penalty

Heerenveen had door dat de drie punten nog binnen handbereik waren. Met nog een kwartier te gaan ging Vlap in duel met Rodriguez. De verdediger van Fortuna maakte in de zestien meter een overtreding op Vlap en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. Sam Lammers schoot de penalty binnen en zette daarmee de 2-3 voorsprong op het scorebord.
Fortuna Sittard moest daarna in de achtervolging. Invaller Hutten was in de hectische slotfase dicht bij de 3-3, maar hij raakte de ba verkeerd. In de counter was het daarna wel raak toen Vlap Lammers 1-op-1 voor de keeper zette. De spits maakte de tweede van de wedstrijd en sliste daarmee de wedstrijd.
Matchwinner Sam Lammers
In de 88e minuut leek Fortuna een strafschop, na een overtreding van Høegh op Novakovich. Op advies van de VAR keek Van Boekel de situatie terug en concludeerde dat het geen penalty was.
Fortuna Sittard - SC Heerenveen 2-4 (2-1) 8. Lazaros Lamprou 1-0, 31. Mark Diemers 2-0, 45+1. Daniel Høegh 2-1, Mitchell Van Bergen 2-2, 74. Sam Lammers 2-3 (penalty), 83. Sam Lammers 2-4.
Opstelling SC Heerenveen: Hahn; Hornkamp, Høegh, Pierie, Woudenberg; Kobayashi, Rienstra (90+4/Thorsby), Vlap; Van Bergen (71/Mihajlovic), Lammers, Johnsen (85/Van Amersfoort).