Dramatische avond voor Cambuur: verlies en wedstrijd tijdelijk gestaakt

Sportclub Cambuur heeft vrijdag een dramatische wedstrijd gespeeld. De Leeuwarders verloren op eigen veld met 3-1 van laagvlieger FC Dordrecht. Bovendien staakte Christian Mulder de wedstrijd vlak voor tijd tijdelijk, nadat supporters voorwerpen op het veld gooiden bij een strafschop van FC Dordrecht.
Dramatyske jûn foar Cambuur: ferlies en wedstriid tydlik stillein
Het begon nog zo goed voor de Leeuwarders. Al na negen minuten verstuurde Robbert Schilder een diepe bal op spits Sam Hendriks. Die nam de bal met wat geluk mee langs keeper Bryan Janssen. Hendriks lag de bal breed op Tyrone Conraad, die de bal in het lege doel schoot.
Daarna ging de eerste helft op en neer, met kansjes voor beide ploegen. De grootste was voor Dordrecht. Jari Schuurman schoot de bal voorlangs.
Tyrone Conraad na de 1-0 © www.orange-pictures.nl
In de tweede helft werd Dordrecht geleidelijk gevaarlijker. Eerst leverde dat voor Cambuur-doelman Xavier Mous nog geen grote problemen op, maar halverwege de tweede helft moest de Belg toch in actie komen. Twee keer op een inzet van Jeremy Cijntje.
Ongeveer twintig minuten voor tijd werd Mous wel gepasseerd. Crysencio Summerville worstelde zich door de defensie van Cambuur, hij was sneller dan iedereen en schoot de bal bovendien hard en secuur binnen. Mous was kansloos: 1-1.
Daarna ging Cambuur opnieuw op zoek naar de voorsprong. Hendriks kon net niet inkoppen. Boerlage schoot net naast en Van den Beemt kopte over.
Sam Hendriks
In de slotfase ging het helemaal fout voor de Leeuawarders. Eerst ontsnapte Cambuur nog aan de 1-2, nadat Summerville in kansrijke positie de bal niet goed raakte. Een minuut voor tijd kreeg Dordrecht echter een strafschop, na een overtreding van Boerlage.
Daniël Breedijk wilde aanleggen voor de strafschop, maar omdat toeschouwers bij de goal voorwerpen op het veld gooiden, staakte scheidsrechter Mulder de wedstrijd. Na enige tijd kwamen de spelers het veld weer op en ging Breedijk opnieuw achter de bal staan, maar weer legde Mulder het spel stil.
Cambuurspelers halen voorwerpen van het veld © www.orange-pictures.nl
Nadat de stadionspeaker een oproep had gedaan om geen voorwerpen meer het veld op te gooien, probeerde Breedijk het voor de derde keer. Nu kon hij de strafschop wel nemen en hij scoorde: 1-2.
In de blessuretijd wilde Cambuur nog wel jacht maken op de gelijkmaker, maar het was Dordrecht dat de grootste kansen kreeg. Eerst voorkwam Mous een goal van Simon Power en even later raakte Renny Smith de lat. Uiteindelijk viel de 1-3 wel. In de 96e minuut schoot Cijntje raak.
René Hake
Die laatste treffer was voor de statistieken. Het was een dramatische avond voor Cambuur. De Leeuwarders, die op 2 november voor het laatst wonnen in eigen stadion, zakken met het verlies naar de vijftiende plaats. Bovendien moet de club vrezen voor een straf, omdat Mulder de wedstrijd stillegde.
Het is een "zwarte avond", zei Cambuur-trainer René Hake bij de persconferentie. "Terecht verloren en zwaar balen. En dat de wedstrijd twee keer wordt stilgelegd, is ook zwaar balen."
Ard de Graaf
SC Cambuur - FC Dordrecht 1-3 (1-0) 10. Tyrone Conraad, 72. Crysencio Summerville 1-1, 90. Breedijk 1-2 (strafschop)
Opstelling Cambuur: Mous; Van Wermeskerken, Mbende, Schilder, Sambissa; Ciganiks, Schindler (62/Van den Beemt), Boerlage, Maulun; Conraad (71/Bangura), Hendriks