Ondernemers Dokkum klaar voor de ijsfontein: "laat de mensen maar komen"

Eindelijk heeft Dokkum vanaf vrijdag haar eigen fontein. Aan het einde van de middag wordt de fontein officieel geopend. Het heeft langer geduurd dan de bedoeling was, omdat het technisch heel ingewikkeld is. De fontein moet het hele jaar door, ook in de zomer, ijs maken. Hij staat op de Markt in Dokkum. Dit plein heeft een flinke opknapbeurt gekregen, met de fontein als blikvanger. Verschillende ondernemers grijpen hun kans en openen een zaak op de Markt of elders in de stad.
IIsfontein Dokkum lang om let iepene
Het gesloten hotel de Abdij en restaurant de Refter op de Markt zijn overgenomen en helemaal verbouwd. Vrijdag openden ze voor het eerst de deuren. "Het is een locatie voor bruiloften en andere feesten. We hebben al verschillende reserveringen voor maart, terwijl mensen nog niet eens weten hoe alles er na de verbouwing uitziet", vertelt Jeltsje Veenstra, floormanager. Er is in ieder geval een goed uitzicht op de ijsfontein en het verbouwde plein.
Jeltsje Veenstra, floormanager KB Food en Drinks en de Refter
Er zijn de laatste maanden veel nieuwe winkels in Dokkum bijgekomen of verbouwd. Ondernemer Jan Michiel van der Gang heeft bij zijn kledingzaak een gastenverblijf bij laten bouwen. Deze week werd er nog volop geklust.
Vrijdag - de dag van de opening van de fontein - moet alles klaar zijn. Van der Gang merkt dat het drukker wordt in Dokkum, al was de ijsfontein nog niet klaar. "Ik denk dat de Centrale As hier ook een rol in speelt. Vanuit het zuiden van Fryslân ben je heen en terug een kwartier sneller."
Jan Michiel van der Gang, eigenaar kledingzaak
Jeltsje is blij met de vernieuwde Markt. "Het stond vol met auto's, nu is het een plein geworden. Er zijn nu ook bankjes waar mensen kunnen zitten." Het kost wel een flink aantal parkeerplaatsen. Er konden 68 auto's staan en nu nog maar 28.
Van der Gang vindt dit nog wel een probleem. "Ondernemers hebben alles opgepakt, nu is de gemeente aan zet. Er liggen allerlei plannen, hier mag wel wat vaart mee worden gemaakt."De gemeente laat weten dat ze aan een plan werken om de verloren gegane parkeerplaatsen te compenseren.