Jonge Friese boeren moeten steungeld delen met pulsvissers

Jonge Friese boeren zijn zeer verbaasd dat ze een bedrag van 11 miljoen euro ineens moeten delen met de pulsvissers. Het geld was eerst alleen voor de boeren bedoeld, maar dat lijkt nu toch anders te lopen.
© Omrop Fryslân, Remco de Vries
Van de in totaal 75 miljoen euro steun voor jonge boeren was er 11 miljoen gereserveerd voor coaching en opleiding. Verschillende organisaties, waaronder de Agrarische Jongeren Friesland, waren al bezig met het uitwerken van plannen hiervoor, en dat in samenwerking met het Ministerie van Landbouw.
Maar landbouwminister Schouten verklaarde woensdag bij een Tweede Kamer-debat ineens dat dit geld ook voor de pulsvissers zal worden gebruikt. Een grote verrassing, zo zegt AJF-voorzitter Eke Folkerts. "Wij hebben al lange tijd gesprekken met Schouten over deze 11 miljoen euro en hoe dat in te vullen. Toen is er nooit wat gezegd over de vissers. Daar keken wij wel van op."
Eke Folkerts van Agrarische Jongeren Friesland
Dat er nu een extra greep uit het potje wordt gedaan, vindt Folkerts voorbarig. "Wij vinden de situatie van de vissers niet best. Als zij steun nodig hebben en dat kan uit dit potje, dan zijn wij daar voor. Maar het moet niet zo zijn dat wij onze doelen daardoor niet halen.

Nog geen begroting

Het AJF heeft nog geen begroting opgesteld en weet nog niet of het budget afdoende zal zijn voor haar doelstellingen. Daarom wil de organisatie niet dat het bedrag nu al verder wordt opgedeeld.
"Wij moeten het hier goed met elkaar over hebben. Waar ik mij wel zorgen over maak,is dat het zo snel heen en weer gaat, dat de politiek dingen zo snel kan bijstellen. Dat vind ik een kwalijke zaak."