Vissers niet blij met plan Rijkswaterstaat over schoonmaken na containerramp

Vissers zijn niet blij met het plan dat Rijkswaterstaat deze week heeft gepresenteerd voor het schoonmaken van de stranden. Ze zeggen dat ze over het hoofd gezien zijn bij het maken van de plannen. Voor de berging zijn er plannen om de komende jaren loonbedrijven in te zetten om de stranden schoon te maken. Ook komen er containers, zodat toeristen spullen die ze op het strand tegenkomen weg kunnen gooien.
© Sarah Verroen
Voor Barbara Holierhoek van vissersvereniging Hulp in Nood voelt het alsof de vissers vergeten zijn. "Zo'n 35 vissers willen wel helpen met opruimen op zee. Alle dagen treffen ze nog spullen aan als ze aan het vissen zijn, maar ze lopen ook veel schade op door de spullen. Het zou mooi zijn als ze een tijdje de spullen op kunnen vissen, dan scheelt dat later ook een hoop papierwerk voor het verhalen van schade."
De vissers bieden hun hulp al weken aan bij Rijkswaterstaat, maar die zeggen dat ze geen hulp coördineren en daar is tot nog toe niks aan verandert. Ook heeft de vissersvereniging haar hulp aangeboden bij rederij MSC, ook daar hebben ze nog niks van gehoord.
Op het voorstel van de vissers word volgens Holierhoek niet gereageerd omdat ze denkt dat Rijkswaterstaat wal activiteiten scheidt van activiteiten op zee. "Dit plan is voor de wal gemaakt. Ik denk dat wij naar een andere divisie van Rijkswaterstaat moeten stappen om nog iets gedaan te krijgen."
Barabara Holierhoek van vissersvereniging Hulp in Nood