Wereldpremière Stellingwerver film 'Daor klept de klokke weer'

De allereerste Stellingwerver film 'Daor klept de klokke weer' gaat donderdagavond in première, in filmhuis Slieker in Leeuwarden. De verfilming van een boek van Hendrik Hoogeveen uit 1959 leert ons veel over de geschiedenis van de Stellingwerven en is vooral bedoeld om de taal en cultuur van deze streek in leven te houden.
Wereldpremière Stellingwarver film 'Daor klept de klokke weer'
In de film van een half uur zien we hoe de Stellingwerven rond het jaar 1500 haar zelfstandigheid kwijtraakten na een felle strijd. Deze film is speciaal bedoeld voor de hoogste klassen van het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Zo blijft ook de nieuwste generatie op de hoogte van de historie van de Stellingwerven. Daarom zal het Stellingwerver instituut Schrieversronte ook nog lessen over de taal cultuur van de streek geven op de scholen.
Stellingwarver film © Omrop Fryslân
De film is al in 2017 opgenomen met veel acteurs en figuranten uit de regio. Voor regisseur Thomas Rovers uit Groningen was het zijn eerste 'grote' film en dus een flinke uitdaging. Totaal hebben zo'n 60 tot 70 mensen aan de film meegewerkt. De organisatie is in handen van de Stellingwarver Schrieversronte en het Europees Bureau voor Kleine Talen.
De première fan 'Daor klept de klokke weer' is een aantal keer uitgesteld, onder anderen door ziekte. Nu is het op 21 februari eindelijk zover, en het is niet een toevallige datum want dat is de internationale dag van de moedertaal.