College De Fryske Marren valt uit elkaar

Het college van CDA, VVD en FNP in de gemeente De Fryske Marren is gevallen. Een motie van wantrouwen van het CDA en de VVD tegen de beide FNP-wethouders Durk Durksz en Durk Stoker is aangenomen. D66, PvdA en GroenLinks steunden de motie. Beide wethouders moeten het veld ruimen, omdat de fracties van het CDA en VVD een vertrouwensbreuk hebben met de fractie van de FNP.
© Omrop Fryslân, Andries Bakker
De reden daarvoor is dat de FNP op het laatste moment tegen zandwinning in het IJsselmeer heeft gestemd, terwijl er volgens het CDA en VVD een afspraak was om voor te zijn. De FNP-fractie beroept zich op veranderde omstandigheden en de ruim 15.000 handtekeningen en andere tegengeluiden uit de bevolking. De wethouders Durksz en Stoker functioneren goed in het college, maar moeten nu dus toch weg. De grootste partij, het CDA, stelt morgen een verkenner aan die gaat onderzoeken welke partijen de plek van de FNP in het college in kunnen nemen. CDA en VVD willen het liefst een ruimere meerderheid. Dat zouden twee van de drie partijen PvdA, D66 en GroenLinks kunnen zijn.
© Omrop Fryslân, Andries Bakker
Bij de raadsbijeenkomst waren 29 van de 31 raadsleden aanwezig. Jan van Zanden van het CDA en Olaf Storms van het VVD herhaalden hun standpunt en zeiden dat de FNP haar wethouders terug moest trekken. Dit weigerde de FNP omdat zij vinden dat ze niets verkeerd hebben gedaan, het college functioneerde goed. Het CDA en de VVD dienden daarop beide een motie van wantrouwen in.
Ook waren er veel belangstellenden aanwezig bij de raadsbijeenkomst.