SGP-Fryslân begint vol vertrouwen aan campagne voor Statenverkiezingen

De Staatkundig Gereformeerde Partij is woensdag in Ferwert optimistisch begonnen met hun verkiezingscampagne voor Provinciale Staten. Het is voor het eerst sinds 1966 dat de partij zelfstandig meedoet aan de Statenverkiezingen, maar de 'mannenbroeders' geven zichzelf een redelijke kans op een zetel.
SGP-kampanje
"Kijk, als er nu net wat meer mensen op ons stemmen als met de Tweede Kamerverkiezingen, dan moet het kunnen", zegt lijsttrekker Haaije de Jong uit Oosterzee.
"Wij gaan voor een zetel, dat is duidelijk", zegt campagneleider Heerke Kooistra. Hij heeft uitgerekend dat de partij maar 2.000 stemmen extra nodig heeft voor een zetel in de Staten.
Slim campagnevoeren in gemeentes waar de partij veel stemmen trekt - zoals Dantumadeel en Súdwest-Fryslân - maar ook op sociale media moet stemmers en potentiële stemmers duidelijk maken dat de SGP meedoet aan de Statenverkiezingen.
SGP-lijsttrekker Haaije de Jong © Omrop Fryslân
Ook inhoudelijk ziet Haaije de Jong genoeg redenen voor een SGP-geluid in Provinciale Staten. De Jong stoort zich bijvoorbeeld aan het standpunt van FNP-gedeputeerde Johannes Kramer dat boeren het beste biologische boer kunnen worden. "Zo'n beweging moet van onderen af tot stand komen. Een provincie moet dat niet opleggen."
De start van de campagne in Ferwert werd ook bijgewoond door SGP-senator Peter Schalk. De partij doet dit jaar in meer provincies mee dan voorheen en hoopt natuurlijk dat dat ook meer zetels in de Eerste Kamer oplevert.

Jong

Wat bij de SGP opvalt is, dat er achter de 63-jarige lijsttrekker ook een heel aantal jongeren op de lijst staan. Ook het campagneteam is jong. "De SGP is de oudste partij van het land met een sterke traditie. Dat spreekt zeker kerkelijke jongeren aan", zegt Heerke Kooistra.
Hij vindt het ook belangrijk dat de partij mensen die voor de gemeente en de Tweede Kamer altijd SGP stemmen nu niet in de steek laat. "Wij zijn consequent en constructief. De mensen weten dat te waarderen", zegt lijsttrekker De Jong.

Vrouw

Op de kieslijst met 22 namen staat geen enkele vrouw. Daar is ook geen strijd om geweest. "Vrouwelijke kandidaten hebben zich niet bij ons gemeld", zegt De Jong daarover.
Lijsttrekker Haaije de Jong en campagneleider Heerke Kooistra