Kerktoren in Joure staat in de steigers voor renovatie

De kerktoren van Westermar in Joure wordt de komende maanden gerestaureerd. Dat zou eigenlijk al in 2016, maar toen was het geld er niet. Met dank aan de provincie, stichting Westermar en de gemeente De Fryske Marren kan de zo'n 4,5 ton kostende restauratie nu toch doorgaan.
Tsjerketoer op De Jouwer yn de steigers
De toren en gevel zijn er slecht aan toe. Er zit een scheur in, de houten vloeren zijn niet veilig en het dak lekt. Tijdens het werk worden de graven rondom de toren afgedekt om ze te beschermen tegen vallend puin.
De verzakking van de toren wordt niet aangepakt. Die staat scheef, maar dat kan voorlopig geen kwaad zegt het bestuur van de Stichting tot Behoud van Rijksmonumenten, de eigenaar van de toren. Die wordt wel in de gaten gehouden, dat hij niet verder wegzakt. De toren komt waarschijnlijk uit de 14e eeuw.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
De windvaan is in het eerste weekend van de renovatie gestolen. De steigers waren vrijdagmiddag geplaatst, maar nog niet beveiligd tegen inklimmers. Het hele kerkhof is afgezocht, maar er is niets gevonden. Er is aangifte gedaan bij de politie. Na een oproep in de plaatselijke krant is de monumentale windvaan anoniem teruggebracht en op de steiger gelegd.
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra