Afsluitdijk beleeft rustige nacht

De Afsluitdijk is in de nacht van maandag op dinsdag voor het eerst helemaal dicht geweest. Dat was nodig omdat Rijkswaterstaat anders de bruggen van de weg niet kon testen. Met speciale camera's en de inzet van een testteam werd bekeken waar de fout(en) in het besturingssysteem van de bruggen zitten.
Ofslutdyk makket rêstige nacht troch
De Afsluitdijk lag er imposant bij in het donker. De weg was tussen 22:00 uur tot en met 05:00 uur dicht voor de eerste avond van het testen van de bruggen door Rijkswaterstaat. Geen auto's en vrachtwagens meer, die met schijnende koplampen hun weg zochten door de nacht.
Oranje jasjes aan het werk
Een speciaal team van Rijkswaterstaat is deze nacht aan het werk. Meer dan tien oranje jases zijn in en bij de bruggen aan het werk. Dat doen ze bijvoorbeeld door de beide bruggen tegelijk open en dicht te draaien. Daarbij wordt gekeken of de bruggen, lampjes en seinen wel doen, wat ze moeten doen.
Na een uur lag de boel even stil omdat een storing in het testsysteem ervoor zorgde dat de test niet langer kon doorgaan. Volgens Ype Heijsman van Rijkswaterstaat zijn deze dagen hard nodig. "We testen het hart van de installatie met al zijn software en technische componenten. Onze bedieners hebben het idee dat er soms iets gebeurt wat niet hoort. En dat vertrouwen we niet."
Het kan zomaar zo zijn dat het om een probleem gaat met de software die de bruggen aanstuurt. "Het kan inderdaad een probleem in de software zijn. Als dat zo is, hebben we een serieus probleem."
De brêge giet iepen
De bruggen in de Afsluitdijk hebben de laatste jaren regelmatig te maken met storingen in de besturingssystemen. Rijkswaterstaat wil er met de testen achter komen waar de storingen door worden veroorzaakt. Ook de komende twee nachten zal de Afsluitdijk nog dicht zijn, net als de nachten van 25 en 26 februari.
Verkeer moet in deze avonden en nachten omrijden. Dat kan extra reistijd van een uur opleveren, meldde Rijkswaterstaat eerder al. Woordvoerder Sylvia de Bres: "Vanaf Zurich leiden we het verkeer om. Op de website www.vananaarbeter.nl kun je zien waar je langs kunt rijden."