Werkgroep Blije wil met minister Wiebes in gesprek over gasboringen

De gaskraan in Groningen gaat dicht, maar verschillende kleine gasvelden in Nederland zullen nog decennialang worden geëxploiteerd. Zoals bij Blije, waar plannen zijn om nog dertig jaar door te gaan met gaswinningen. Werkgroep Blije is het daar niet mee eens. Leden van de werkgroep zijn op dit moment met alternatieve plannen onderweg naar minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.
© Omrop Fryslan, Timo Jepkema
"Het punt is dat er al 50 jaar gas wordt gewonnen in Blije. Dat gebeurde op de traditionele manier. Nu willen ze er nog 30 jaar fracken en putten erbij plaatsen. Wij vinden dat het wel genoeg is geweest", zegt Sake van der Veen van Werkgroep Blije.
Fracking is een boortechniek voor het winnen van fossiele grondstoffen zoals aardgas en aardolie uit steenlagen. Door het onder hoge druk inspuiten van vloeistoffen kan gas of olie uit de grond worden gehaald. "Dat is best wel een heftig proces en het kan aardbevingen veroorzaken."
Sake van der Veen van Werkgroep Blije
"Minister Wiebes moet wel naar ons luisteren, want wij dienen een zienswijze in. Hij moet ook antwoorden op onze vragen. Ik heb hem wel gesproken bij het debat over mijnbouw. Toen zei hij tegen mij dat ik die zienswijze moest indienen en dat hij er naar zou kijken."
Het kan nog wel even duren voordat er antwoord komt. Het ministerie heeft tien maanden de tijd om een reactie te geven.