Boeren mogen vijf jaar lang bovengronds mest uitrijden

Goed nieuws voor Friese rundveeboeren: de komende vijf jaar mogen ze hun mest gewoon bovengronds uitrijden. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw besloten. Maar wat betekent dat precies voor de boeren?
Dong ynjektor © Shutterstock.com
"Dat betekent dat zij aan veel voorwaarden moeten voldoen, als zij dat willen. Dan kunnen ze bovengronds uitrijden. Veel boeren zijn daar blij mee", vertelt Albert van der Ploeg, voorzitter van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden, waar veel boren bij zijn aangesloten.
Het is belangrijk voor hen, omdat ze dan op een andere manier kunnen uitrijden, met minder zwaar materieel. De boeren geloven er ook in dat injecteren helemaal niet goed is voor de grond en het leven daarin, legt Van der Ploeg uit.
Albert van der Ploeg, voorzitter van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden
Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet 85 procent van een boer zijn landbouwgrond grasland zijn. Er mag niet meer dan 100 kilo stikstof per jaar worden gestrooid. En het overschot mag ook niet meer dan 100 kilo zijn.
De regel gaat dinsdag in en boeren kunnen zich tot 1 maart aanmelden. Er komt nog wel een onderzoek naar de effecten van bovengronds uitrijden. "In Noardeast-Fryslân hebben we een regiodeal gekregen. Een van de zaken die wij hebben opgezet, is het zogenaamde veldlab. Wij willen onderzoek doen bij boeren in de praktijk."