LIVE: Roofvogels strijden om een plekje in de Alde Feanen

In de Alde Feanen heeft natuurorganisatie It Fryske Gea samen met de Vogelbescherming webcams geïnstalleerd bij het nest waar vorig jaar een zeearend en een havik op zaten.
Vorig jaar konden natuurliefhebbers de strijd tussen beide roofvogels ook al volgen. Beide vogels hadden dezelfde plek op het oog.
Dit jaar is er een extra camera opgehangen. Die hangt een klein eind verderop, bij de zogenoemde plukplaats van de havik. Dat is de plek waar de vogel de prooidieren klaarmaakt om aan de jongen te voeren.
"Daarnaast trekt de plukplaats ook andere nieuwsgierige dieren," zegt de Vogelbescherming. "Een camera met verrassingselement dus."
Dit zijn de rechtstreekse beelden van de plukplaats
Volgens de Vogelbescherming zijn de havik en de zeearend al in de buurt van het nest gezien.
"Ik verheug me nu al op alle mooie beelden", zegt Sip Veenstra, van It Fryske Gea. "De verbazing, het niet weten, maar ook de vele verrassingen die we vast en zeker weer te zien krijgen. Het blijft leerzaam de natuur van zo dichtbij te kunnen volgen."
Al twee jaar op rij zijn er jonge zeearenden grootgebracht in de Alde Feanen. Volgens de Vogelbescherming vliegen er nu drie rond. Ze groeien hard, en zouden ook gezien zijn in de Grutte Wielen, bij Leeuwarden.
Dit zijn de rechtstreekse beelden van het nest.
De havik doet het ook goed, zegt de Vogelbescherming, vooral als je kijkt naar wat de havik vorig jaar moest doorstaan. "Denk aan de aanvallen van de zeearend, maar ook van een nijlgans." Van de vier jonge haviken waren veertien uur later drie alweer dood.
De Vogelbescherming meldt dat de camera's die bij het nest hangen aan blijven totdat alle jongen zijn uitgevlogen.
Behalve de livebeelden zijn er ook blogs en video's te zien bij It Fryske Gea en de Vogelbescherming. En in het radioprogramma De Middei fan Fryslân spreken we geregeld met vogelkenner Jan de Boer.