Omrop TIP: dromen die het pad wijzen

Yn de Fryslân DOK 'Nije Eagen' de verhalen 'De Muze' en 'Vergeet mij niet'. In beide verhalen staat een jonge Fries in een zoektocht centraal. Het volgen van een droom, concreet of abstract, is wat de kunstenaars in deze verhalen het pad wijst.

De Muze

Voor 'De Muze' volgt Tom Tieman de jonge Friese kunstenaar Alle de Jong. Tijdens een bezoek aan het Centraal Museum ontmoet hij een jonge vrouw in wie hij zijn muze herkent. Als Alle haar wil aanspreken, verdwijnt ze en blijft hij achter met niets anders dan een vage herinnering van een moment. Overweldigd door de ontmoeting, begint de kunstenaar een zoektocht naar zijn muze. Hij is van mening dat hij zonder zijn muze niet meer kan doorwerken. Een visuele ode aan een toevallige zoektocht, maar waarom deze zoektocht? Is het een vorm van romantische dwaas of schuilt er meer achter?
Frenk dos Santos wylst er filme wurdt foar Frjit my net © Omrop Fryslân

Vergeet mij niet

Froukje van Wengerden volgt muzikant Frenk dos Santos als hij op het punt staat om naar Brazilië af te reizen. Al toen hij jong was, was muziek een manier om te vluchten. Frenk wordt geadopteerd als hij drie jaar oud is. Hij heeft geen gelukkige jeugd en voelt zich niet thuis in het land waar hij opgroeit. Zijn droom: teruggaan naar Brazilië. Daar wil hij de kinderen die op straat leven, helpen door samen muziek te maken. Terwijl hij zich voorbereid op zijn reis, doet blijken dat het nu net de muziek is dat hem met zijn verloren familie verbindt.
Nije Eagen is een initiatief dat beoogt jonge documentairemakers een podium te bieden. Voor dat doel werken Fryslân DOK (Omrop Fryslân), Noordelijk filmplatform New Noardic Wave en Cinecrowd samen.
De Fryslân DOK documentaire 'Nije eagen (Nieuwe ogen)' is op zondag 17 februari vanaf 17.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien.